Τετάρτη 4 Ιουλίου 2007

AutoCAD Mechanical 2008

Επιβιώνοντας σήμερα στην σκιά του μεγάλου Inventor και κουβαλώντας μια ιστορία ίση με το βάρος τουλάχιστον δέκα ετών, το AutoCAD Mechanical ή το “AutoCAD για μηχανολόγους”, όπως χαρακτηρίζεται από την Autodesk, απευθύνεται στο 80% της αγορά software μηχανολογικής σχεδίασης. Διότι αυτό είναι το ποσοστό, το οποίο αντιστοιχεί στην 2D μηχανολογική σχεδίαση.

Μπορεί η 3D μηχανολογική σχεδίαση να είναι περισσότερο εντυπωσιακή και λειτουργική, μπορεί να είναι το μέλλον και το όνειρο κάθε κατασκευάστριας εταιρείας CAD προγραμμάτων, που μέρα με την μέρα κερδίζει περισσότερους οπαδούς, όμως η ελληνική πραγματικότητα λέει ότι το 80% σχεδιάζει ακόμη 2D.

Το AutoCAD Mechanical προήλθε μετά την ενσωμάτωση των προϊόντων του γερμανικού software house Genius, στη γραμμή παραγωγής των μηχανολογικών προϊόντων της εταιρείας Autodesk.

Το AutoCAD Mechanical αποδείχθηκε ανθεκτικό σαν βακτήριο στην γενικότερη αντίληψη που υπάρχει, ότι αμέσως όλοι πρέπει να πάμε στην 3D σχεδίαση και ότι αναπόφευκτα από αυτή την μετάβαση θα υπάρξουν ορισμένες παρενέργειες, τις οποίες, θέλοντας και μη, πρέπει να τις υποστούμε.

Στην πράξη το AutoCAD Mechanical είναι ένα πάρα πολύ καλό προϊόν, χωρίς αντίπαλο στην Ευρώπη. Τόσο καλό, που η Autodesk το ενσωμάτωσε στο πακέτο του Inventor, με το σκεπτικό ότι αποτελεί ένα θαυμάσιο εργαλείο παραγωγής κατασκευαστικών σχεδίων και συνδετικό κρίκο για την ομαλή μετάβαση των χρηστών από την 2D στη 3D σχεδίαση.

Μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια η Autodesk επένδυσε σημαντικά στην ανάπτυξη του προϊόντος και παρέχει ενδιαφέροντα οικονομικά κίνητρα σε όσους δημιουργούν 2D μηχανολογικά σχέδια στο AutoCAD, έτσι ώστε να προβούν στην χρήση του AutoCAD Mechanical. Εξάλλου, όλα αυτά τα χρόνια, το AutoCAD Mechanical αποτελεί σημαντικό “αιμοδότη” νέων δυνατοτήτων για το AutoCAD. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Το Object Tracking, το Apparent Intersection, το Dynamic Input, την εντολή Dimension Spacing, τα Construction Lines, την εντολή Join Objects, την εντολή Lengthen…

Reduced: 54% of original size [ 1280 x 768 ] - Click to view full image

Παράδειγμα μηχανολογικής σχεδίασης με το AutoCAD Mechanical 2008

Στη συνέχεια του άρθρου θα αναφερθούμε στις δυνατότητες του AutoCAD Mechanical 2008 και κυρίως στα οφέλη που μπορεί να έχει ένας μηχανολόγος, ο οποίος χρησιμοποιεί το AutoCAD για να δημιουργεί 2D μηχανολογικά σχέδια.


Το στίγμα του Προϊόντος

Το AutoCAD Mechanical είναι ένα πρόγραμμα 2D τυποποιημένης μηχανολογικής σχεδίασης, σε περιβάλλον AutoCAD, το οποίο έχει δημιουργηθεί από μηχανολόγους για μηχανολόγους. Μπορείτε να σχεδιάσετε σε τις όψεις των εξαρτημάτων και των συναρμολογημάτων σας, όμως αυτή η διαδικασία δεν είναι αυτοματοποιημένη για τα εξαρτήματα που σχεδιάζει ο χρήστης, ούτε είναι παραμετρική. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του προγράμματος είναι οι τυποποιημένες βιβλιοθήκες στοιχείων μηχανών (700.000 εξαρτήματα) κατά DIN, ISO, ANSI, κτλ.

Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για την αποτύπωση των όψεων κατασκευαστικών σχεδίων, στα οποία ο χρήστης από την αρχή ξέρει τι πρόκειται να σχεδιάσει ή τουλάχιστον έχει ήδη σχηματίσει στο μυαλό του την εικόνα του εξαρτήματος ή του συναρμολογήματος, σε αντίθεση με το Inventor, στο οποίο μπορεί να εξετάσει και εναλλακτικές λύσεις (what if scenarios).

Διαμέσου του module “Mechanical Structure”, το AutoCAD Mechanical δίνει την δυνατότητα της αποτύπωσης δομών συναρμολογημάτων και της λογικής σύνδεσης των εξαρτημάτων τους. Το ερώτημα είναι, εάν κάποιος θέλει να δημιουργήσει συναρμολογήματα και τέτοιου είδους δομές, γιατί να μην χρησιμοποιήσει το Inventor, που είναι εξειδικευμένο σε αυτό, αλλά να προσπαθήσει να ανακαλύψει τον τροχό με ένα πρόγραμμα 2D σχεδίασης;
Ίσως γιατί ακόμη δεν αισθάνεται έτοιμος να αφήσει το περιβάλλον της 2D σχεδίασης ή επειδή υπάρχει μεγάλος όγκος 2D σχεδίων, που χρησιμοποιεί καθημερινά.
Ένας άλλος λόγος ύπαρξης του Mechanical Structure είναι ότι επειδή το AutoCAD Mechanical, μέσω του “Inventor Companion” module, μπορεί να δημιουργήσει αυτόματα τις όψεις ενός συναρμολογήματος του Inventor (.iam αρχείο), πρέπει με κάποιο τρόπο να περάσει και να διατηρηθεί και η δομή του συναρμολογήματος. Το Mechanical Structure εξυπηρετεί και αυτό τον σκοπό.

Ένα άλλο δυνατό σημείο του προγράμματος είναι η χρήση των “Mechanical Generators”. Πρόκειται για ειδικές ρουτίνες οι οποίες σας βοηθούν στον υπολογισμό και την σχεδίαση μηχανισμών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται συχνά στην πράξη (κάτι ανάλογο με τα Design Generators του Autodesk Inventor). Με τα Mechanical Generators μπορείτε να σχεδιάσετε και να υπολογίσετε συναρμολογήματα αξόνων, μηχανισμούς μετάδοσης κίνησης με αλυσοτροχούς και ιμάντες, κτλ.

Το AutoCAD Mechanical συχνά χρησιμοποιείται σαν πρόγραμμα τεκμηρίωσης και δημιουργίας ισομετρικών αποτυπώσεων 3D αντικειμένων, που σχεδιάζετε με το Autodesk Inventor. Λόγω του σημαντικά μικρότερου κόστους, σε σχέση με το Inventor, καθώς και της άριστης ανάγνωσης των .ipt και .iam Inventor αρχείων, στα σχεδιαστήρια μεγάλων βιομηχανιών, χρησιμοποιούνται δύο ή τρεις θέσεις Inventor για την ανάπτυξη του 3D μοντέλου και διπλάσιος ή τριπλάσιος αριθμός θέσεων AutoCAD Mechanical, για την τεκμηρίωσή του.


Βασικές δυνατότητες

Σχεδιάζοντας στο AutoCAD Mechanical
Η εκκίνηση της σχεδίασης στο AutoCAD Mechanical δεν διαφέρει από την αντίστοιχη του αμιγούς AutoCAD. Θα πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο template file, με το οποίο ρυθμίζετε τo πρότυπο της σχεδίασης (DIN, ISO, ANSI, …), τις μονάδες, καθώς και την αποτύπωση διαφόρων συμβολισμών (τομές, ανοχές, κατεργασία επιφανειών, γεωμετρικοί συσχετισμοί, κτλ). Εάν θέλετε να τροποποιήσετε κάποιες από αυτές τις ρυθμίσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Options πλαίσιο διαλόγου και το TAB AM:Standard Parts. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας template file, ξεκινάτε χρησιμοποιώντας το κατάλληλο template file, πραγματοποιείτε τις ρυθμίσεις που θέλετε και στη συνέχεια αποθηκεύεται το αρχείο σας στο “\\Acadm\Template” subdirectory σαν .dwt αρχείο.


Options, AM:Standard Parts πλαίσιο διαλόγου – Πρότυπα σχεδίασης

Layer Control πλαίσιο διαλόγου
Σχεδιάζοντας στο AutoCAD Mechanical δεν θα χρειαστεί σχεδόν ποτέ να αλλάξετε layer η να χρησιμοποιήσετε τον Layer Manager του προγράμματος, εκτός και εάν θέλετε να τροποποιήσετε τις εξ’ ορισμού ρυθμίσεις του προγράμματος. Το AutoCAD Mechanical, ανάλογα με το αντικείμενο που σχεδιάζεται, αξονική γραμμή, τυποποιημένο εξάρτημα από τις βιβλιοθήκες του, Construction Line, διαγράμμιση, κτλ, χρησιμοποιεί το κατάλληλο Layer με τις κατάλληλες προδιαγραφές (χρώμα, line type, …) για να τοποθετήσει το αντικείμενο αυτό. Εσείς μόνο σχεδιάζετε!


Το Layer Control πλαίσιο διαλόγου και το Layer Functions toolbar

Λάβετε υπόψη σας ότι ο Layer Manager (Layer Control πλαίσιο διαλόγου) του AutoCAD Mechanical δεν έχει σχέση με τον Layer Manager του AutoCAD. Επίσης οι τεχνικές περί Layer Isolation, Save/Restore layer states, του AutoCAD 2008 είναι περισσότερο κατάλληλες για αρχιτεκτονικά σχέδια. Το AutoCAD Mechanical από πολύ νωρίς διέθετε τέτοιες δυνατότητες , οι οποίες κατά βάση είναι “αντικειμενοστραφείς” (για να θυμηθούμε και λίγο την ορολογία κάποιων άρθρων της περασμένης πενταετίας). Δηλαδή επιλέγουμε αντικείμενα, δημιουργούμε selection sets, τα οποία στην συνέχεια μπορούν να γίνουν OFF ή highlighted. Μπορείτε όμως να δουλέψετε και με layers, σε περιπτώσεις όπου αυτό απαιτείται.

Mechanical Structure – Οργάνωση λογικών καταλόγων
Μία από τις σημαντικότερες δυνατότητες του AutoCAD Mechanical, η οποία απ’ ότι γνωρίζουμε το κάνει μοναδικό στο είδος του, είναι η δυνατότητα ορισμού δομών συναρμολογημάτων, μέσω του Mechanical Structure. Το Mechanical Structure είναι ένας browser, σαν και αυτούς που συναντάμε στα προγράμματα 3D σχεδίασης, στον οποίο απεικονίζεται μία δομή καταλόγων (folders), λογικού περιεχομένου. Για παράδειγμα ένα σύνολο από γραμμές (lines, plines, arcs, …), οι οποίες λογικά απεικονίζουν την όψη ενός εξαρτήματος, μπορούν να ομαδοποιηθούν υπό το όνομα ενός καταλόγου.
Στην συνέχεια οι κατάλογοι των επιθυμητών όψεων ενός εξαρτήματος μπορούν να ομαδοποιηθούν υπό το όνομα ενός νέου καταλόγου (folder). Στην πιο σύνθετή του μορφή το Mechanical Structure περιέχει μία δομή καταλόγων, υποκαταλόγων και υπο-υποκαταλόγων, που παριστάνουν συναρμολογήματα, υποσυναρμολογήματα, εξαρτήματα και τις όψεις τους. Εμβόλιμα, σε ορισμένα σημεία αυτής της δομή, μπορεί να εμφανίζονται και άλλου είδους κατάλογοι, με σκοπό την αποθήκευση της περιγραφής μίας κατάστασης (όπως οι κατάλογοι Hide Situations) ή την αποθήκευση “λογιστικών” πληροφοριών (όπως ο κατάλογος της λίστας υλικών, BOM, των εξαρτημάτων του σχεδίου). Κάθε τυποποιημένο εξάρτημα, που εισάγεται από τις βιβλιοθήκες του προγράμματος, δημιουργεί και αυτό τις δικές του καταχωρήσεις στο Mechanical Structure. Το ίδιο συμβαίνει και όταν χρησιμοποιείτε αρχεία εξωτερικής αναφοράς, δηλαδή σχέδια από διάφορους καταλόγους – βιβλιοθήκες του σκληρού σας δίσκου, τα οποία εισάγετε ή συνδέετε (attach) με το σχέδιό σας.


Mechanical Structure και απεικόνιση της δομής λογικών καταλόγων

Για να ξεχωρίζει ο σκοπός των διαφόρων καταλόγων του Mechanical Structure, χρησιμοποιούνται διαφορετικά εικονίδια. Κάποιος, ο οποίος είναι εξοικειωμένος με το πρόγραμμα, ρίχνοντας μία ματιά σε κάποιο κατάλογο του Mechanical Structure, μπορεί να πει εάν πρόκειται για εξάρτημα, συναρμολόγημα, όψη, αρχείο εξωτερικής αναφοράς ή κάτι άλλο.
Κατά την εκκίνηση της σχεδίασης μπορείτε να αποφασίσετε εάν το σχέδιό σας θα αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας το Mechanical ή όχι. Αυτό δηλώνεται πατώντας ή όχι το κουμπί “STRUCT” στο command bar του προγράμματος, στο κάτω μέρος της οθόνης σας. Επίσης ρυθμίζεται και στο “Options” πλαίσιο διαλόγου, AM:Structure tab, επιλογή “Always enable structure for new drawings”.
Από την στιγμή όμως που θα αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε Mechanical Structure, δεν μπορείτε να αλλάξετε αυτή την κατάσταση. Θα πρέπει να συνεχίσετε έτσι.


Structure Catalog – Επανάχρηση πληροφοριών
Όσον αφορά την χρήση εξωτερικών αρχείων και των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτά, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα ειδικό εργαλείο του AutoCAD Mechanical, το Structure Catalog. Φυσικά υπάρχουν και οι AutoCAD λειτουργίες του Xref Manager και του DesignCenter, όμως θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους διότι το απλό AutoCAD δεν μπορεί να “καταλάβει” την δομή του Mechanical Structure και άλλες εξειδικευμένες πληροφορίες, που χρησιμοποιεί το AutoCAD Mechanical.


Το Structure Catalog πλαίσιο διαλόγου

Το Structure Catalog πλαίσιο διαλόγου είναι ένα κεντρικό σημείο επιλογής των πληροφοριών που θέλετε να εισάγετε από αρχεία εξωτερικής αναφοράς (External Drawings tab), από καταλόγους – βιβλιοθήκες, τους οποίους εντάσσετε στην κατηγορία Favorites (Favorites tab), καθώς και πληροφορίες που περιέχονται στο τρέχον σχέδιο (Current Drawing tab).
Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει το Structure Catalog είναι να ενοποιεί τις λειτουργίες του Xref Manager και του DesignCenter, αλλά με εφαρμογή στις διαδικασίες σχεδίασης και στην “φιλοσοφία” του AutoCAD Mechanical.
Το Structure Catalog χωρίζεται σε τρείς περιοχές: Αριστερά εμφανίζεται η δομή καταλόγων του σκληρού σας δίσκου με τα DWG αρχεία (External Drawings, Favorites) ή το όνομα του τρέχοντος σχεδίου και των Xref αρχείων που χρησιμοποιεί (Current Drawing). Πάνω δεξιά εμφανίζεται η Mechanical Structure (αν υπάρχει) του αρχείου που επιλέγετε, ενώ κάτω δεξιά είναι η preview περιοχή του αρχείου ή κάποιου καταλόγου του Mechanical Structure, που έχετε επιλέξει. Διάφορα δεξί-κλικ συνοπτικά μενού, που εμφανίζονται με την επιλογή κάποιου αρχείου ή καταλόγου από το Structure Catalog σας επιτρέπουν να ανοίξετε αρχεία, να τα εισάγετε σαν Xref, να εισάγετε συγκριμένες όψεις τους μέσα στο τρέχον σχέδιο, κτλ.


Workspaces & Dashboard
Παρατηρούμε ότι στο AutoCAD Mechanical έχουμε στη διάθεσή μας δύο επιπλέον εξειδικευμένα Workspaces, που ρυθμίζουν το περιβάλλον εργασίας μας, έτσι ώστε να σχεδιάζουμε παραγωγικότερα.
Essential Workspace: Ρύθμιση του περιβάλλοντος σχεδίασης χωρίς την χρήση Mechanical Structure.
Structure Workspace: Ρύθμιση του περιβάλλοντος σχεδίασης για σχεδίαση, χρησιμοποιώντας Mechanical Structure.


AutoCAD Mechanical Workspaces

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση παρατηρούμε ότι στην έκδοση 2008 το περιεχόμενο του Dashboard έχει προσαρμοστεί στις λειτουργίες του προγράμματος. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι περιέχει τα παρακάτω Panels:

• Quick Structure panel: Περιέχει λειτουργίες που αφορούν την δημιουργία και διαχείριση των καταλόγων της Mechanical Structure δομής, καθώς και την εξαιρετική λειτουργία “Create Associative Hide Situation”, για την οποία αναλυτικότερα θα μιλήσουμε παρακάτω.


Quick Structure panel

• Dimensioning panel: Περιέχει λειτουργίες που αφορούν την διαστασιολόγηση στο AutoCAD Mechanical, με την λειτουργία “Power Dimensioning” να ξεχωρίζει, αφού οι δυνατότητές της αγγίζουν την τελειότητα και αποτελούν πηγή έμπνευσης για βελτιώσεις στην AutoCAD διαστασιολόγηση. Προσέξτε επίσης και τις λειτουργίες “Hole Charts” και “Fits List”, με τις οποίες μπορείτε να δημιουργήσετε πίνακες οπών λίστες ανοχών, δυναμικά συνδεδεμένα με το σχέδιό σας. Αυτό σημαίνει ότι ενημερώνονται αυτόματα σε περίπτωση που συμβεί κάποια αλλαγή στο σχέδιό σας (διαγραφή οπής, αλλαγή διαμέτρου τρήματος, κτλ).
Dimensioning panel

• Symbols panel: Το panel αυτό περιέχει ένα σύνολο από λειτουργίες που αφορούν το annotation του σχεδίου σας, πχ συμβολισμούς με τους οποίου δηλώνεται η ποιότητα της επιφάνειας του εξαρτήματος, ο γεωμετρικός συσχετισμός μεταξύ των πλευρών (καθετότητα, παραλληλία), συμβολισμοί συγκολλήσεων, η λειτουργία “Append Leader” (κάτι ανάλογο με τα multiple leaders του AutoCAD 2008).
Symbols panel

• Holes panel: Λειτουργίες σχεδίασης τυποποιημένων οπών, με ή χωρίς σπείρωμα. Το εκπληκτικό είναι ότι κατά την “τοποθέτηση”, για στην ουσία κάνετε τοποθέτηση και όχι σχεδίαση, της οπής πραγματοποιείται “καθάρισμα” του περιβάλλοντος χώρου, δηλαδή κόψιμο ακμών, hatch, σχεδιάζονται οι αξονικές γραμμές, αποδίδεται ο συμβολισμός του σπειρώματος (αν υπάρχει). Έχετε στην διάθεσή σας 8.000 τέτοιες τυποποιημένες οπές, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
Holes panel

• Screw Connection panel: Λειτουργίες αυτόματης σχεδίασης “Λυομένων Κοχλιοσυνδέσεων” (όπως μαθαίναμε κάποτε στο Πολυτεχνείο). Μπορείτε να σχεδιάζετε αυτόματα μία κοχλιοσύνδεση, η οποία απαρτίζεται από το συναρμολόγημα μίας βίδας, ροδέλα(ες), οπή πρώτου εξαρτήματος, οπή δεύτερου εξαρτήματος (μπορεί να υπάρχει και σπέιρωμα), ροδέλα(ες), παξιμάδι, κόντρα παξιμάδι (εάν υπάρχει), φουρκέτα (εάν υπάρχει). Βεβαίως μπορείτε να δημιουργήσετε διάφορους συνδυασμούς, πχ μπορεί η δεύτερη οπή να είναι τυφλή με σπείρωμα (συνεπώς δεν χρειάζεται παξιμάδι), κτλ.
Μπορείτε να αποθηκεύσετε με κάποιο όνομα (template) τις συνθέσεις κοχλιοσυνδέσεων, που χρησιμοποιείτε συχνότερα, έτσι ώστε αργότερα να τις επιλέγετε με το όνομά τους, χωρίς να επαναλαμβάνετε βήμα – βήμα την επιλογή των επιμέρους στοιχείων τους.
Screw Connection panel

• Shaft Generator panel: Λειτουργίες οι οποίες αυτοματοποιούν την σχεδίαση αξόνων. Ορίζεται στην θέση της αξονικής γραμμής και στην συνέχεια εισάγετε τις διαστάσεις κάθε τμήματος ή ορίζεται κάποια τυποποποιημένη (ή μη) διαμόρφωση (κλειδότοπος, σπείρωμα, φωλιά για γκρόβερ, στρογγυλέματα (fillets), κοψίματα (chamfers), ολόσωμα γρανάζια (μετωπικά, παράλληλης οδόντωσης), κτλ). Μπορείτε να σχεδιάσετε μασίφ (συμπαγείς) άξονες ή κοίλους (κούφιους). Η αριστερή ή δεξιά όψη του άξονα δημιουργείται αυτόματα. Τέλος μπορείτε να τοποθετήσετε κάποιο τυποποιημένο εξάρτημα πάνω στον άξονα, όπως ρουλεμάν (τριβέας κύλισης!), σφήνα, ασφάλεια, δακτύλιο απόστασης, κτλ).
Shaft Generator panel

• Standard Parts panel: Αυτόματη εισαγωγή τυποποιημένων εξαρτημάτων, από την βιβλιοθήκη του προγράμματος. Η λειτουργία που έκανε το AutoCAD Mechanical διάσημο την εποχή που οι χρήστες άλλων σχεδιαστικών μηχανολογικών προγραμμάτων δαπανούσαν έξτρα χρήματα για την αγορά βιβλιοθηκών στοιχείων μηχανών ή έπαιρναν το παχύμετρο για να μετρήσουν το σπείρωμα και τις διαστάσεις της τυποποιημένης βίδας του εμπορίου, προκειμένου να την σχεδιάσουν! Έχετε στην διάθεσή σας 700.000 τυποποιημένα εξαρτήματα στοιχείων μηχανών. Αργότερα θα κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στην βιβλιοθήκη των στοιχείων μηχανών του προγράμματος.
Standard Parts panel


Detail, Auto Detailing – Αυτόματη σχεδίαση λεπτομερειών
Έβλεπα τις νέες δυνατότητες του AutoCAD 2008, περί “annotation scaling” και “annotative objects” και αναλογιζόμουνα πόσο νωρίς έχει ξεπεράσει αυτές τις “παιδικές ασθένειες” το AutoCAD Mechanical, με τις λειτουργίες Detail και Auto Detailing…
Στο AutoCAD Mechanical δεν χρειάζεται (και δεν πρέπει, γιατί θα γίνει πλέξιμο) να χρησιμοποιήσετε annotation scales και annotative objects. Φροντίζει για όλα το πρόγραμμα μόνο του!
Η γενική κλίμακα του σχεδίου σας επιλέγεται ή υπολογίζεται από το πρόγραμμα, κατά τον ορισμό του χαρτιού σχεδίασης, περιγράμματος, υπομνήματος. Αυτό συνεπάγεται την αυτόματη ρύθμιση των παραμέτρων του annotation (dimension sizes, text height, hatch scale, line type scale, κτλ). Μπορείτε να αλλάξετε αυτή την γενική κλίμακα σχεδίασης, χρησιμοποιώντας την λειτουργία “Power Edit” και επιλέγοντας το περίγραμμα ή το υπόμνημα. Με κάθε αλλαγή αναπροσαρμόζεται το annotation.
Οι λειτουργίες Detail και Auto Detailing χρησιμοποιούνται όταν θέλετε να δημιουργήσετε μία περιοχή με διαφορετική κλίμακα για την γεωμετρία της σχεδίασης, αλλά το annotation να φαίνεται ίδιο, με εκείνο του υπόλοιπου σχεδίου. Αυτή η νέα περιοχή με την διαφορετική κλίμακα στο AutoCAD Mechanical ονομάζεται “Detail View”.
Το AutoCAD Mechanical είναι αρκετά "έξυπνο", έτσι ώστε εάν διαστασιολογήσετε ένα μήκος, μία γωνία ή ένα τόξο/κύκλο του Detail View, θα λάβει υπόψη του την κλίμακα, που έχετε ορίσει κατά την δημιουργία του και θα υπολογίσει αυτόματα την πραγματική τιμή της διάστασης!
Το Detail View είναι δυναμικά συνδεδεμένο με την όψη από την οποία προέρχεται. Εάν αλλάξετε κάτι από την γεωμετρία της αρχικής όψης ή εάν μεταβάλλετε το όριο της περιοχής, που οριοθετεί το Detail View, μία ενημέρωση είναι αρκετή για να προσαρμοστεί και το Detail View, σε αυτές τις αλλαγές.

Reduced: 86% of original size [ 806 x 502 ] - Click to view full image

Παράδειγμα λεπτομέρειας όψης

• Detail: Χρησιμοποιήστε αυτή την λειτουργία εάν θέλετε να δημιουργήσετε το Detail View στο model space, σε κάποιο σημείο του χαρτιού σχεδίασης ή εάν θέλετε να το εισάγετε σε κάποιο layout του σχεδίου σας.
Το Detail ISO πλαίσιο διαλόγου

• Auto Detailing…: Χρησιμοποιήστε αυτή την λειτουργία εάν θέλετε να αποθηκεύσετε το Detail View σε κάποιο αρχείο εξωτερικής αναφοράς. Σε αυτή την περίπτωση οι ρυθμίσεις, όσον αφορά την επιλογή του χαρτιού, είναι περισσότερο πολύπλοκες. Η λειτουργία αυτή χρησιμοποιείται περισσότερο σε περιπτώσεις μεγάλων συναρμολογημάτων, όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε εάν δομημένο set σχεδίων, πχ το κυρίως σχέδιο μίας μηχανής, το οποίο συνδέεται με αρχεία εξωτερικής αναφοράς (Xrefs) που απεικονίζουν τα σχέδια λεπτομερειών των διαφόρων υποσυστημάτων της μηχανής.


Το Assembly Drawing Detailing πλαίσιο διαλόγου


Βελτιωμένα “συμβατικά” εργαλεία σχεδίασης
Στο σημείο αυτό θα αναφέρουμε ορισμένα συμβατικά εργαλεία σχεδίασης, τα οποία διευκολύνουν και επιταχύνουν την καθημερινή σας σχεδίαση. Τα εργαλεία αυτά υπάρχουν και στο αμιγές AutoCAD, οι “Mechanical” όμως έκδοσή τους παρουσιάζει ανώτερες δυνατότητες.

• AMRECTANG – Σχεδίαση παραλληλογράμμων και τετραγώνων
Περισσότερες δυνατότητες αξιοποίησης σχεδιαστικών δεδομένων. Δυνατότητα επιλογής ανάλογης περίπτωσης από το “Select Option for Rectangles” πλαίσιο διαλόγου
Το Select Option for Rectangles πλαίσιο διαλόγου

• AMFILLET2D – Βελτιωμένη σχεδίαση στρογγυλεμάτων
Βελτιωμένη λειτουργία Fillet. Διαμέσου του “Fillet Radius” πλαισίου διαλόγου μπορείτε να επιλέξετε κάποια τιμή fillet από την εμφανιζόμενη λίστα, να ορίσετε την δική σας τιμή και να επιλέξετε την αυτόματη διαστασιολόγηση του fillet, αμέσως μετά την δημιουργία του. (Να δούμε πότε θα μπει και στο AutoCAD αυτή η δυνατότητα…)


Το Fillet Radius πλαίσιο διαλόγου

• AMCHAM2D – Βελτιωμένο κόψιμο γωνιών
Βελτιωμένη λειτουργία Chamfer. Διαμέσου του “Chamfer” πλαισίου διαλόγου μπορείτε να επιλέξετε από δύο λίστες τις τιμές των μηκών πάνω στις δύο πλευρές, να ορίσετε τα δικά σας μήκη και να επιλέξετε την αυτόματη διαστασιολόγηση του chamfer, αμέσως μετά την δημιουργία του. (Να δούμε πότε θα μπει και στο AutoCAD αυτή η δυνατότητα…)


Το Chamfer πλαίσιο διαλόγου

• AMCENCRHOLE – Σχεδίαση οπών με κεντρικές και αξονικές γραμμές
Η σχεδίαση οπών με κεντρικές και αξονικές γραμμές, ανάλογα με το εάν σχεδιάζετε την κάτοψη ή την πλάγια όψη της οπής, είναι μία διαδικασία που συναντάται συχνά στη μηχανολογική σχεδίαση. Το “Select Options for Centerlines” πλαίσιο διαλόγου της εντολής “AMCENCRHOLE”, του AutoCAD Mechanical, περιέχει τις πιο συχνές περιπτώσεις αυτές αυτής της λειτουργίας.


Το Select Options for Centerlines πλαίσιο διαλόγου

• AMSYMLINE – Σχεδίαση συμμετρικών, ως προς άξονα, σχημάτων
Αυτήν η λειτουργία σας βοηθά να σχεδιάζετε ταχύτητα σχήματα, τα οποία είναι συμμετρικά ως προς έναν άξονα. Ο άξονας αυτός υποδεικνύεται με την επιλογή ενός υπάρχοντος CenterLine του AutoCAD Mechanical ή ορίζεται επιτόπου με την επιλογή δύο σημείων. Στη συνέχεια σχεδιάζετε το σχήμα σας σαν LWPOLYLINE στον ένα από τους δύο χώρους που ορίζει ο άξονας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται το κατοπτρικό του αντίγραφο στον άλλο χώρο.

Reduced: 88% of original size [ 788 x 346 ] - Click to view full image

Σχεδίαση συμμετρικών, ως προς άξονα, σχημάτων

• Construction Lines – Βελτιωμένη σχεδίαση βοηθητικών γραμμών
Τα Construction Lines είναι μία βελτιωμένη έκδοση των Clines του AutoCAD. Χρησιμοποιούνται όταν θέλετε να “τραβήξετε” βοηθητικές γραμμές, τις οποίες θα χρησιμοποιήσετε σαν οδηγούς, για να σχεδιάσετε πάνω τους το κυρίως σχήμα σας (Contour). Μπορείτε επίσης να τις χρησιμοποιήσετε σαν “περασιές” των προβολών των κορυφών μιας όψης ενός αντικειμένου, όταν θέλετε να δημιουργήσετε τις υπόλοιπες όψεις του. Τα Construction Lines σχεδιάζονται σε ξεχωριστή στρώση (layer) και υπάρχουν ειδικές εντολές για να διαγράφονται όλες μαζί, να γίνονται ON/OFF, Lock/Unlock.


Σχεδίαση με την χρήση βοηθητικών γραμμών


Power Commands – Οι “ισχυρές” εντολές του AutoCAD Mechanical
Ομολογούμε ότι οι Power Commands είναι από τις αγαπημένες μας, διότι αυτοματοποιούν σε μεγάλο βαθμό τη σχεδίαση γλυτώνοντας μας από επίπονες και χρονοβόρες διορθώσεις ή όταν θέλουμε να σχεδιάσουμε μία διαφορετική όψη ενός υπάρχοντος τυποποιημένου εξαρτήματος (Standard Part).
Στις Power Commands θα συμπεριλάβουμε και τα Power Snaps, αν και τώρα πλέον τα περισσότερα από αυτά, εκτός από κάποια ελάχιστα, η Autodesk τα έχει ενσωματώσει στα Snaps του AutoCAD.
Οι "ισχυρές" εντολές του AutoCAD Mechanical
Το Power Snap toolbar

• Power Edit
Η εντολή Power Edit χρησιμοποιείται όταν πρόκειται να διορθωθεί ένα σύνθετο αντικείμενο, το οποίο δημιουργήθηκε με κάποια από τις μοναδικές λειτουργίες του AutoCAD Mechanical. Πχ, να διορθώσετε μία κοχλιοσύνδεση, έναν άξονα, το περίγραμμα και το υπόμνημα του σχεδίου σας. Για λόγους εναρμόνισης με τις γενικές αρχές λειτουργίας του AutoCAD, η εντολή Power Edit ενεργοποιείτε και όταν επιλέξουμε με διπλό κλικ κάποιο από τα προαναφερθέντα αντικείμενα. Όσον αφορά το πόσο “Power” είναι αυτή η εντολή, φανταστείτε ότι μπορείτε να επιλέξετε το μπουλόνι μίας κοχλιοσύνδεσης, να επιλέξετε διαφορετική διάμετρο και αυτόματα θα επιλεγούν και θα σχεδιαστούν οι ροδέλες, το παξιμάδι, θα διορθωθούν οι οπές και το hatch. Όλα αυτά με μία κίνηση!

• Power Recall
Η εντολή Power Recall χρησιμοποιείτε όταν θέλετε να σχεδιάσετε ένα παρόμοιο αντικείμενο με κάποιο υπάρχον του σχεδίου σας. Όμως αντί να ψάχνετε την εντολή με την οποία δημιουργήθηκε το υπάρχον αντικείμενο ή να έχετε σημειώσει τις τιμές που χρησιμοποιήσατε κατά την δημιουργία του, χρησιμοποιείτε την εντολή Power Recall και δείχνετε το υπάρχον αντικείμενο.

• Power Copy
Η εντολή Power Copy χρησιμοποιείται όταν θέλετε να αντιγράψετε ένα σύνθετο αντικείμενο, το οποίο δημιουργήθηκε με κάποια από τις μοναδικές λειτουργίες του AutoCAD Mechanical. Πχ., μπορείτε να αντιγράψετε ολόκληρη μία κοχλιοσύνδεση σε μία νέα θέση. Μπορείτε βέβαια να την χρησιμοποιήσετε την εντολή Power Copy για να αντιγράψετε και απλά αντικείμενα του AutoCAD, όμως κάτι τέτοιο θα προσέβαλε τον εγωισμό της!

• Power Erase
Η εντολή Power Erase χρησιμοποιείται όταν θέλετε να διαγράψετε σύνθετα αντικείμενα, το οποία δημιουργήθηκαν με κάποια από τις μοναδικές λειτουργίες του AutoCAD Mechanical. Το εκπληκτικό είναι ότι μετά την διαγραφή αυτών των αντικειμένων το “περιβάλλον” επανέρχεται στην αρχική του μορφή, συμπληρώνονται τα κενά, διορθώνεται το hatch, κτλ. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή Power Erase για να διαγράψετε και απλά αντικείμενα του AutoCAD.

• Power View
Η εντολή Power View χρησιμοποιείτε για την αυτόματη παραγωγή όψεων τυποποιημένων εξαρτημάτων (Standard Parts), που έχετε εισάγει από τις βιβλιοθήκες του AutoCAD Mechanical, στο σχέδιό σας. Πχ., από μία πλάγια όψη, αυτόματα δημιουργείτε την κάτοψη του εξαρτήματος και αντίστροφα από την κάτοψη μία πλάγια όψη του.

• Power Dimensioning
Με την εντολή μπορείτε να διαστασιολογήσετε τα πάντα. Χρησιμοποιείται κυρίως για την διαστασιολόγηση μεμονωμένων αντικειμένων και όταν θέλετε να προσθέσετε στη διάσταση ειδικούς συμβολισμούς συναρμογών ή ανοχών. Με την βοήθεια ενός κατανοητού πλαισίου διαλόγου μπορείτε να ρυθμίσετε οποιαδήποτε παράμετρο επηρεάζει την συγκεκριμένη διαστασιολόγηση. Επίσης μπορείτε να ορίσετε και “Inspection Dimensions”, τις οποίες το AutoCAD απέκτησε μόλις στην τελευταία του έκδοση. Η εντολή λειτουργεί και σαν εντολή διόρθωσης κάποιας διάστασης, διότι χρησιμοποιείται και όταν θέλουμε να αλλάξουμε την εμφάνιση και τον συμβολισμό μίας υπάρχουσας διάστασης.


Το Power Dimensioning πλαίσιο διαλόγου

• Power Snaps
Οι επιπλέον δυνατότητες που έχετε σε σχέση με το AutoCAD είναι ότι μπορείτε να ορίσετε μέχρι τέσσερεις διαφορετικές ομάδες ρυθμίσεων Snaps και να χρησιμοποιείτε κάθε φορά, κάποια από αυτές. Επίσης έχετε τρείς επιπλέον δυνατότητες Snaps, οι οποίες δεν έχουν μπει ακόμη στο AutoCAD:
Symmetry Snap: Βρίσκει το συμμετρικό του τρέχοντος σημείου ως προς ένα δεδομένο ευθύγραμμο τμήμα.
Arc Radial Lines: Βρίσκει ένα σημείο το οποίο βρίσκεται στην προέκταση της εφαπτομένης που περνάει από το άκρο (end point) ενός τόξου.
Arc Tangent Lines: Βρίσκει ένα σημείο το οποίο βρίσκεται στην προέκταση της ακτίνας ενός τόξου, που περνάει από ένα άκρο (end point) του


Το Power Snap Settings πλαίσιο διαλόγου


Mechanical Generators
Πρόκειται για ρουτίνες οι οποίες σας βοηθούν στην σχεδίαση μηχανισμών και “μηχανολογικών διατάξεων”, που συναντώνται συχνά στην μηχανολογική σχεδίαση. Στις κατηγορία αυτή υπάγονται οι λειτουργίες σχεδίασης κοχλιοσυνδέσεων (Screw Connection) και αξόνων (Shaft Generator), στις οποίες αναφερθήκαμε νωρίτερα στις ενότητες Screw Connection Panel και Shaft Generator Panel. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στους Springs, Chains/Belts και Cams Generators.

• Spring Generators – Σχεδίαση και υπολογισμός ελατηρίων
Με τις ρουτίνες αυτές μπορείτε να σχεδιάσετε και να υπολογίσετε ελατήρια τα οποία συνθλίβονται (Compression), εκτείνονται (Extension), δέχονται ροπές (Torsion) ή δέχονται καμπτικά φορτία (Belleville).
Επιλογές σχεδίασης ελατηρίων
Σχεδίαση ελατηρίων συμπίεσης

• Chains/Belts Generator – Σχεδίαση μηχανισμών μετάδοσης κίνησης με αλυσίδες και ιμάντες
Οι ρουτίνες αυτές σας επιτρέπουν να σχεδιάσετε τυποποιημένους αλυσοτροχούς και αλυσίδες μετάδοσης κίνησης, καθώς και ζεύγη τροχαλιών με τον αντίστοιχο ιμάντα, για την μετάδοση κίνησης. Το εκπληκτικό στην διαδικασία της σχεδίασης είναι ότι το AutoCAD Mechanical, μέσω μίας επαναλαμβανόμενης διαδικασίας, προσδιορίζει την θέση του εντατήρα και τσεκάρει την τυποποίηση της αλυσίδας ή του ιμάντα.
Επιλογές σχεδίασης αλυσίδων και ιμάντων
Παράδειγμα σχεδίασης αλυσοτροχών και αλυσίδας

• Cam Generator - Σχεδίαση μηχανισμού Έκκεντρου/Δρομέα
Η σχεδίαση συνίσταται στη απεικόνιση της γεωμετρίας του έκκεντρου και στον υπολογισμό της ταχύτητας και επιτάχυνσης εξόδου για κάποιο συγκεκριμένο τρόπο στήριξης του δρομέα. Το σχέδιο του Έκκεντρου (ρότορα) μπορεί να εξαχθεί σε αρχείο DXF, με σκοπό την “κοπή” του σε κάποιο παντογράφο.
Σχεδίαση μηχανισμού Έκκεντρου/Δρομέα


Υπολογισμοί στο AutoCAD Mechanical

Στο AutoCAD Mechanical μπορείτε να πραγματοποιήσετε ένα σύνολο από υπολογισμούς με σκοπό να βοηθηθείτε στην σχεδίαση. Οι περισσότεροι από αυτούς τους υπολογισμούς αποσκοπούν στο να έχετε “μια πρώτη εκτίμηση” για να μην σχεδιάζετε “τέρατα”, ενώ κάποιοι άλλοι υπολογισμοί του προγράμματος, είναι περισσότερο ακριβείς. Αυτοί οι δεύτεροι υπολογισμοί υπάγονται σε μία ειδική κατηγορία ρουτινών, που ονομάζονται Calculators.
Επιλογές υπολογισμών στο AutoCAD Mechanical

Πχ., κατά την σχεδίαση μίας κοχλιοσύνδεσης μπορείτε να έχετε μία πρώτη εκτίμηση εάν επιλέξατε τον κατάλληλο τυποποιημένο κοχλία, με βάση το επιβαλλόμενο φορτίο (αξονικό/παράκεντρο/διατμητικό, συνεχές/εναλλασσόμενο), την μέθοδο σύσφιξης της κοχλιοσύνδεσης (με μηχανικό κατσαβίδι/ροπόκλειδο/διανυόμενη γωνία περιστροφής). Εάν θέλετε περισσότερη ακρίβεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ρουτίνα “Screw Calculation”, με την οποία, εισάγοντας δεδομένα στα κατάλληλα πεδία και ακολουθώντας μία σειρά από βήματα, παίρνετε ένα ακριβές αποτέλεσμα.
Πρόχειρος υπολογισμός κοχλιοσύνδεσης
Λεπτομερής υπολογισμός κοχλιοσύνδεσης

Μπορείτε επίσης να πραγματοποιήσετε υπολογισμούς σε άξονες που έχετε σχεδιάσει με τον Shaft Generator. Ορίζεται τα σημεία στήριξης, τους τρόπους στήριξης (έδραση/κύλιση) και τα φορτία (αξονικά/καμπτικά/ροπές) του άξονα και το AutoCAD Mechanical υπολογίζει την παραμόρφωση του άξονα (ελαστική γραμμή/μέγιστο βέλος κάμψης), τις αντιδράσεις στα σημεία έδρασης, τα διαγράμματα ροπών, αξονικών και διατμητικών δυνάμεων.
Υπολογισμός αξόνων στο AutoCAD Mechanical

Άλλοι υπολογισμοί, που έχετε στην διάθεσή σας, είναι:
• Ο υπολογισμός του συντελεστή ασφάλειας ενός ρουλεμάν με βάση τον τύπο του, την φόρτιση και την γεωμετρία του.
Υπολογισμός ρουλεμάν στο AutoCAD Mechanical

• Ο υπολογισμός της ροπής αδράνειας μίας διατομής, γύρω από τους κύριους και δευτερεύοντες αδρανειακούς άξονες. Η διατομή αυτή μπορεί να είναι τυποποιημένη (πχ η διατομή μίας δοκού ή κοιλοδοκού) ή μπορεί να είναι ένα αυθαίρετο σχήματα, που σχεδιάζετε εσείς.
• Ο υπολογισμός της αντοχής ενός ελατηρίου, κατά την σχεδίασή του, με κάποιον Spring Generator, όπως έχουμε αναφέρει.

Ανάλυση Πεπερασμένων Στοιχείων (FEA)
Μην φανταστείτε σπουδαία πράγματα, οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Οι υπολογισμοί μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο για μεμονωμένα εξαρτήματα, με σταθερό πάχος (Thickness) σε όλη την έκτασή τους, ορίζοντας την στήριξη, την φόρτιση, το υλικό και την πυκνότητα του πλέγματος των γραμμοστοιχείων (elements), που δημιουργούνται. Το πρόγραμμα υπολογίζει την παραμόρφωση και την κατανομή τάσεων στη μάζα του εξαρτήματος.
Παρατηρώντας τα αποτελέσματα, εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να αλλάξετε την γεωμετρία του εξαρτήματός και να πραγματοποιήσετε ξανά τους υπολογισμούς, χωρίς να ορίσετε ξανά την φόρτιση και την στήριξη.
Ανάλυση Πεπερασμένων Στοιχείων στο AutoCAD Mechanical


Απόκρυψη μη ορατών γραμμών (Hidden Lines)

Σε δύο πράγματα υστερούσα, τότε που μάθαινα σχέδιο στο Πολυτεχνείο: Στο να σχεδιάζω τα βελάκια των διαστάσεων “αρκετά κλειστά” και στο να αντιλαμβάνομαι ποιες γραμμές κρύβονται μέσα στον “γενικό χαμό”, κάθε όψης. Όλο και κάποια γραμμή θα μου ξέφευγε…
Για το πρώτο σφάλμα μπορεί να δείξουν επιείκεια, το δεύτερο όμως θεωρείται “θανάσιμο αμάρτημα” στο μηχανολογικό σχέδιο, διότι αλλάζει τελείως την (νοητή) θέση ενός αντικειμένου στο χώρο.
Με την συνδρομή του AutoCAD Mechanical μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της απόκρυψης των μη ορατών γραμμών, με μεγάλη επιτυχία. Εσείς απλά λέτε στο πρόγραμμα ποιο αντικείμενο βρίσκεται μπροστά και αυτόματα η γραμμές των αντικειμένων, οι οποίες κρύβονται από αυτό, μετατρέπονται σε Hidden.
Για το σκοπό αυτό στο πρόγραμμα υπάρχουν δύο τέτοιες λειτουργίες, η 2D Hide και η Associative Hide, τις οποίες μπορείτε να βρείτε στο Modify πτυσσόμενο μενού.

• 2D Hide, με τις υποπεριπτώσεις “Hide Invisible Edges”, για την απόκρυψη των μη ορατών γραμμών και την “Edit Hidden Edge”, για την διόρθωση αυτών των μη ορατών γραμμών. Η λειτουργία 2D Hide είναι η παλαιότερη και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει περιπτώσεις απόκρυψης γραμμών, όταν χρησιμοποιείτε Mechanical Structure δομή. Έχει παραμείνει στον κώδικα του προγράμματος για λόγους συμβατότητας με τις προηγούμενες εκδόσεις του AutoCAD Mechanical.
2D Hide λειτουργία

• Associative Hide, με τις υποπεριπτώσεις “Create Associative Hide Situation”, για την απόκρυψη των μη ορατών γραμμών και την “Edit Associative Hide Situation”, για την διόρθωση των μη ορατών γραμμών. Η λειτουργία Associative Hide μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε περίπτωση. Λειτουργεί με την φιλοσοφία των “Levels” (επιπέδων). Όποιο αντικείμενο τοποθετηθεί στο Level 1 κρύβει τις γραμμές των αντικειμένων, που βρίσκονται στα Levels 2, 3, 4, … Το αντικείμενο που τοποθετείται στο Level 2 κρύβει τις γραμμές των αντικειμένων, που βρίσκονται στα Levels 3, 4, 5, … κοκ. Εσείς κατ’ αρχήν καλείστε να επιλέξετε το foreground object, δηλαδή αυτό που ανήκει στο Level 1. Χωρίς άλλη επιλογή τα υπόλοιπα αντικείμενα τοποθετούνται στο Level 2. Όμως μετά έχετε την δυνατότητα να επέμβετε σε αυτή την δομή, να δημιουργήσετε και άλλα Levels και να μεταφέρετε εκεί, με τις ανάλογές συνέπειες, όποια αντικείμενα θέλετε. Έτσι δημιουργείτε ένα “Hide Situation”. Αυτό το Hide Situation είναι associative, που σημαίνει ότι εάν μετακινήσετε ή περιστρέψετε ή μεταβάλετε το μέγεθος των γραμμών που απαρτίζουν ένα αντικείμενο – εξάρτημα τα hidden lines των αντικειμένων που βρίσκονται πίσω του θα διορθωθούν κατάλληλα. Εσείς δεν χρειάζεται να κάνετε καμία άλλη διορθωτική ενέργεια.


Associative Hide λειτουργία

Reduced: 73% of original size [ 955 x 438 ] - Click to view full image

Παράδειγμα Associative Hide Situation (πριν)


Παράδειγμα Associative Hide Situation (μετά)


Συνεργασία με το Autodesk Inventor

Ανεπιφύλαχτα μπορούμε να πούμε ότι το AutoCAD Mechanical συνεργάζεται άριστα με το Autodesk Inventor και αυτό γιατί το Inventor όχι μόνο απλά ανοίγει τα DWG files του Mechanical, αλλά αναγνωρίζει την δομή των στρώσεων (layers) που δημιουργεί και μπορεί να εισάγει με ακρίβεια, χωρίς παραλήψεις οποιοδήποτε αντικείμενο, είτε αυτό έχει δημιουργηθεί στο paper space είτε στο model space. Το Inventor αναγνωρίζει το annotation (ακόμη και τα associative dimensions) του AutoCAD Mechanical.
Με όμοιο τρόπο το AutoCAD Mechanical 2008 ανοίγει τα DWG αρχεία του Inventor 2008, χωρίς απώλειες δεδομένων.
Με άλλα λόγια, μεταξύ των δύο προγραμμάτων υπάρχει Round – Trip Compatibility, όσον αφορά το πρότυπο DWG.


Συνεργασία με το Autodesk Inventor

Μία τελευταία, πολύ σημαντική δυνατότητα, που θέλουμε να αναφέρουμε, είναι ότι με το AutoCAD Mechanical μπορείτε να “διαβάσετε” .ipt (αρχεία εξαρτημάτων) και .iam (αρχεία συναρμολογημάτων) του Autodesk Inventor (χωρίς την παρουσία του Inventor) και να δημιουργήσετε οποιαδήποτε όψη ή τομή επιθυμείτε. Μπορείτε να δημιουργήσετε το annotation αυτών των όψεων χρησιμοποιώντας τις λειτουργίες του AutoCAD Mechanical.
Το “κερασάκι στην τούρτα” είναι ότι τα DWG σχέδια, που δημιουργεί με αυτόν τον τρόπο το AutoCAD Mechanical, είναι δυναμικά συνδεδεμένα με τα αρχεία του Inventor και σε περίπτωση που συμβεί κάποια αλλαγή στα .ipt, .iam αρχεία, στο Inventor εμφανίζεται μία προειδοποίηση, για να ενημερώσετε το DWG αρχείο των όψεων.


Το AutoCAD Mechanical είναι ένα “ώριμο”, στο είδος του, προϊόν. Αυτή είναι και η αιτία του μεγάλου και ουσιαστικού πλήθους δυνατοτήτων που διαθέτει. Σημειώστε ότι δεν τις αναφέραμε όλες…

Υπάρχει μία σχετική έκθεση, στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Autodesk, από μία ανεξάρτητη εταιρεία (Aberdin Group), που αποδεικνύει ότι δημιουργία μηχανολογικών σχεδίων με το AutoCAD είναι μέχρι δέκα φορές πιο γρήγορη, σε σχέση με την σχεδίαση με το αμιγές AutoCAD.