Τετάρτη 4 Ιουλίου 2007

Autodesk Inventor Suite 2008

Autodesk Inventor Suite 2008 – Επισκόπηση νέων δυνατοτήτων και βελτιώσεων
(Το καλύτερο Inventor, που έχουμε δει…)


Salzburg, Αυστρία, 27 Μαρτίου 2007, 10:00 το πρωί.
Η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Sulzburg Congress ήταν ασφυκτικά γεμάτη από τους 950 και πλέον μεταπωλητές και διανομείς των μηχανολογικών προϊόντων της Autodesk, στην Ευρώπη. Δέσμες laser σπάθιζαν στον αέρα, ενώ σε δύο οθόνες τεραστίων διαστάσεων προβάλλονταν εντυπωσιακά βίντεο.
Στ’ αριστερά, τα αυτοκίνητα του Alias Studio επιτάχυναν σε χρόνο dt, αφήνοντας πίσω τους μετέωρο το υδάτινο περίγραμμά τους, ενώ στα δεξιά, κινητήρες του Inventor ξεκινούσαν την πολύπλοκη λειτουργία τους, λίγο μετά την συναρμολόγησή τους. Στο podium ο κος Jordi Portella (Autodesk Sales Execution Director, MSD EMEA), τελείωνε συνεπαρμένος την εναρκτήρια ομιλία του.
“Δεν μας αρκεί απλώς να είμαστε καλοί...”, είπε, “Ούτε μας ικανοποιεί να είμαστε οι καλύτεροι. Θέλουμε να είμαστε οι μοναδικοί!”.
Ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Εκεί κάπου, ανάμεσα στο πλήθος, βρίσκονταν και η τριμελής ελληνική αποστολή...


Jordi Portella, Autodesk Sales Execution Director, MSD EMEA

Βέβαια, αρκετό καιρό πριν το TechCamp του Salzburg, είχαμε στα χέρια μας την beta έκδοση του Inventor 2008 και ξέραμε ότι πρόκειται για μία σημαντική έκδοση, αλλά μετά τις παρουσιάσεις και τα workshops, που παρακολουθήσαμε εκεί, εντυπωσιαστήκαμε όσο με καμία άλλη έκδοση του προγράμματος.

Reduced: 54% of original size [ 1280 x 990 ] - Click to view full image

Παράδειγμα σχεδίασης τηλεκατευθυνόμενου οχήματος

Η Autodesk ανέπτυξε το Inventor 2008, λαμβάνοντας υπόψη, κατά σειρά προτεραιότητας, τρεις βασικούς παράγοντες:

• Πρώτον, την όσον δυνατόν ομαλότερη μετάβαση των χρηστών στην 3D σχεδίαση με το Inventor. Ας μην ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των χρηστών μηχανολογικής σχεδίασης σχεδιάζει ακόμη 2D, χρησιμοποιώντας είτε AutoCAD, είτε AutoCAD Mechanical, είτε κάποια άλλη εφαρμογή. Υπάρχει μεγάλος όγκος σχεδίων σε μορφή DWG. Όπως θα εξηγήσουμε αργότερα, το Inventor 2008, μέσω της δυνατότητας DWG TrueConnect, που διαθέτει, αξιοποιεί στο μέγιστο αυτή την τεράστια βάση των DWG σχεδίων. Τελευταία μάλιστα ορισμένοι από τους ανταγωνιστές της Autodesk επαίρονταν ότι είναι σε θέση να διαβάσουν και να εκμεταλλευτούν με τα δικά τους προγράμματα, τα DWG αρχεία, καλύτερα από ότι το Inventor. Όμως με το Inventor 2008, η Autodesk έκανε “roi mate” στο θέμα αυτό!

• Δεύτερον, την ικανοποίηση των σημαντικότερων απαιτήσεων των πελατών, έτσι όπως αυτές διατυπώνονταν μέσω διαφόρων ομάδων χρηστών, όπως των Autodesk User Group International (www.augi.com) και Autodesk Manufacturing Community (mfgcommunity.autodesk.com), αλλά και μέσω των μεταπωλητών (AARs), Developers. Αυτό σημαίνει προσπάθεια για την δημιουργία ενός βελτιωμένου προγράμματος, συμπαγούς, εξελιγμένου και ταχύτερου.

• Το τρίτο είναι η προσθήκη νέων δυνατοτήτων, οι οποίες θα εδραιώσουν την υπεροχή του Autodesk Inventor έναντι του ανταγωνισμού και θα επιτρέψουν την καλύτερη διείσδυσή του σε νέες αγορές, όπως η σχεδίαση καταναλωτικών προϊόντων, καλουπιών, ηλεκτρομηχανολογικών κατασκευών και η διαμόρφωση επιπέδου ελάσματος (Sheet metal).

Είναι τόσες πολλές οι νέες και βελτιωμένες δυνατότητες, που προσφέρει το Inventor 2008, ώστε δεν ξέρουμε σε τι να αναφερθούμε πρώτα. Ας ξεκινήσουμε από τα πιο σημαντικά.

DWG TrueConnect – Απευθείας άνοιγμα και αποθήκευση DWG αρχείων: Είναι αλήθεια ότι από έκδοση σε έκδοση η Autodesk βελτίωνε την επικοινωνία του Inventor με το AutoCAD, AutoCAD Mechanical και Mechanical Desktop, σημειώνοντας σημαντικές βελτιώσεις στην αναγνώριση των πληροφοριών που περιέχονται στα αρχεία DWG.

• Στο Inventor 2008 η Autodesk πέτυχε το απόλυτο: Κατευθείαν αποθήκευση των σχεδίων των επίπεδων αποτυπώσεων όψεων και τομών, σε αρχεία DWG. Τα αρχεία αυτά μάλιστα είναι παραμετρικά συνδεδεμένα με το 3D μοντέλο του αντικειμένου ή συναρμολογήματος, που απεικονίζουν. Οποιαδήποτε αλλαγή στο 3D μοντέλο, ενημερώνεται στις όψεις του DWG αρχείου. Τα παλιά IDW αρχεία εξακολουθούν να υποστηρίζονται, προφανώς για λόγους συμβατότητας.

Reduced: 54% of original size [ 1280 x 990 ] - Click to view full image

Εισαγωγή DWG σχεδίων στο Autodesk Inventor

• Τα “Inventor DWG” αρχεία, όταν ανοιχτούν από το AutoCAD 2008, περιέχουν Layouts στα οποία αποτυπώνεται κατ’ αντιστοιχία το περιεχόμενο κάθε Sheet, το οποίο δημιουργήσατε στο Inventor. Όμως στο model space δεν υπάρχει κανένα 3D αντικείμενο.

Reduced: 54% of original size [ 1280 x 990 ] - Click to view full image

Άνοιγμα DWG αρχείων του Inventor στο AutoCAD 2008

• Μπορείτε, υπό όρους, να διορθώσετε με το AutoCAD 2008, τα “Inventor DWG” αρχεία. Το υπό όρους σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πειράξετε τις όψεις και τις τιμές των όψεων των εξαρτημάτων και των συναρμολογημάτων, ούτε να τις κάνετε explode. Μπορείτε όμως να κάνετε ότι θέλετε με το annotation του σχεδίου, δηλαδή με τις διαστάσεις και την σήμανση που απεικονίζει γεωμετρικές ανοχές, κατεργασίες επιφανειών, κτλ. Μπορείτε επίσης να συμπληρώσετε δικές σας διαστάσεις και σήμανση, εάν θέλετε. Αυτού του είδους η πρόσβαση έχει την λογική ότι δεν επιθυμείτε οι μετέπειτα χρήστες, που θα ανοίξουν τα σχέδιά σας, να επέμβουν στη γεωμετρία του μοντέλου σας.

• Όταν στο Inventor 2008 ανοίξετε ένα DWG αρχείο, το περιεχόμενό του εμφανίζεται όπως ακριβώς, εάν το ανοίγατε στο AutoCAD. Έχοντας ανοιχτό στο Inventor ένα DWG αρχείο του AutoCAD, μπορείτε να κάνετε copy paste οποιοδήποτε αντικείμενο σε κάποιο sketch του Inventor. Το Inventor αναγνωρίζει την δομή και τις προδιαγραφές των layers του AutoCAD. Επίσης αναγνωρίζονται τα blocks και τα block attributes! Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να εισάγετε σε κάποιο Sheet του Inventor ένα block – περίγραμμα και ένα block – υπόμνημα, που χρησιμοποιείτε στο AutoCAD, συμπληρώνοντας σε ειδικό παράθυρο και τα αντίστοιχα attribute στοιχεία του υπομνήματος.

• Όμως το πιο καταπληκτικό είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε “υβριδικά” DWG αρχεία, δηλαδή DWG αρχεία, στα οποία ένα μέρος τους έχει δημιουργηθεί στο AutoCAD και ένα άλλο στο Inventor. Σε περιπτώσεις όπου απαιτείται η μερική τροποποίηση ενός DWG σχεδίου του AutoCAD 2008, μπορείτε να δημιουργήσετε το τροποποιημένο ή το νέο εξάρτημα στο Inventor και στη συνέχεια να δημιουργήσετε το DWG αρχείο με τις απαραίτητες όψεις, διαστασιολόγηση και τεκμηρίωση. Στη συνέχεια μπορείτε να ανοίξετε αυτό το νέο σχέδιο στο AutoCAD και με την βοήθεια του Design Center να εισάγετε τις όψεις – block του νέου σχεδίου στις αντίστοιχες θέσεις του AutoCAD 2008 σχεδίου. Οτιδήποτε στο AutoCAD DWG σχέδιο εξακολουθεί να είναι 2D. Εάν κάνετε κάποια αλλαγή με το Inventor στο 3D μοντέλο, το νέο DWG αρχείο θα ενημερωθεί. Με την βοήθεια του Design Center μπορείτε να ενημερώσετε και τα block definitions των όψεων, στο AutoCAD 2008 σχέδιο.

• Η Autodesk βρίσκεται στην διαδικασία ανάπτυξης ενός object enabler, το οποίο θα μας επιτρέπει σε αρχεία του AutoCAD 2007 να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από το Inventor 2008.

• DWG αρχεία του Inventor 2008, παραμένουν αναλλοίωτα, εάν τα ανοίξουμε και τα αποθηκεύσουμε με το AutoCAD 2008 και μετά τα ανοίξουμε ξανά στο Inventor (αυτό ονομάζεται “round trip”).

• Θα θέλαμε επίσης να θέσουμε υπόψη σας μία εξαιρετικά χρήσιμη ρουτίνα, με την οποία μπορείτε να δημιουργήσετε αυτόματα ένα 3D αντικείμενο, χρησιμοποιώντας τρεις όψης του, που περιέχονται σε ένα 2D DWG αρχείο.
Η ρουτίνα αυτή ονομάζεται “2D to 3D Tools for Autodesk Inventor”, μπορείτε να την κατεβάσετε από το site “Autodesk Labs”, της Autodesk

http://labs.autodesk.com

και παρ’ όλο που ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, λειτουργεί μια χαρά στο Inventor
2008.

Reduced: 54% of original size [ 1280 x 990 ] - Click to view full image

2D το 3D Tools for Autodesk Inventor

Βελτιώσεις στην διαμόρφωση επιπέδου ελάσματος (Sheet Metal): Στο Inventor 2008 η Autodesk θέλησε να βελτιώσει την διαμόρφωση επιπέδου ελάσματος με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα “Sheet Metal for Manufacturing”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε σχετική παρουσίαση. Οι χρήστες επιθυμούν να σχεδιάζουν διαμορφωμένα ελάσματα, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό χαμηλού κόστους και κατά προτίμηση εργαλεία και διαδικασίες που ήδη κατέχουν.

• Κατά την διαμόρφωση του μοντέλου ενός ελάσματος, στον browser που περιέχει το ιστορικό της διαμόρφωσης, δημιουργούνται δύο φάκελοι, ένας για το 3D μοντέλο και ένας για το ανάπτυγμα “flat pattern”. Αυτό συμβαίνει διότι τώρα μπορείτε να επέμβετε στο ανάπτυγμα (μετά την δημιουργία του) και να προσθέσετε κατεργασίες όπως στρογγυλέματα (fillets) και φάλτσα γωνιών (chamfers), καθώς και κατεργασίες σε πρέσα και σφύρα (punches). Οι κατεργασίες αυτές, επειδή θεωρούνται κατεργασίες που συμβαίνουν εκ των υστέρων, δεν εμφανίζονται στο 3D μοντέλο.

• Πολλά από τα πλαίσια διαλόγου έχουν αναδιαμορφωθεί και συνοδεύονται από περιγραφικές απεικονίσεις, για να υπάρχει καλύτερη αντίληψη ποιο γεωμετρικό μέγεθος επηρεάζει η κάθε παράμετρος, που αλλάζετε. Με αυτόν τρόπο μπορείτε να προβλέψετε απόλυτα το αποτέλεσμα της δίπλωσης και την μεταβολή στο μήκος της πλευράς που διπλώνετε, χωρίς να χρειάζονται γεωμετρικοί υπολογισμοί, επειδή τα δεδομένα της σχεδίασης είναι διαφορετικά από αυτά που άμεσα χρειάζεστε.

• Η διαδικασία δημιουργίας φλάντζας κατά μήκος μίας καμπύλης έχει βελτιωθεί, έτσι ώστε να εξοικονομείτε χρόνο και κόπο κατά τις επιλογές – κλικ – ακμών και να έχετε καλύτερο έλεγχο στη διαμόρφωση του υλικού στις γωνίες.

• Μπορείτε να δημιουργήσετε κοψίματα κατά μήκος των ζωνών κάμψης (bend zones) και να συνδέσετε παραμετρικά το βάθος της κοπής με το πάχος της λαμαρίνας. Μπορείτε ακόμη να ορίσετε βάθος κοπής μικρότερο από το πάχος της λαμαρίνας.

• Η δημιουργία και η χρήση punch διαμορφώσεων έχει βελτιωθεί, έτσι ώστε να συνοδεύονται από σκαριφήματα και πληροφορίες ταυτοποίησης (Punch ID), οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην δημιουργία των κατασκευαστικών σχεδίων.

• Η δημιουργία κατασκευαστικών σχεδίων και η τεκμηρίωση του αναπτύγματος έχει σημαντικά βελτιωθεί. Μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα punch κοψίματα σε πίνακες οπών (hole tables) και να δημιουργήσουμε αυτόματα ειδικούς πίνακες με τα στοιχεία των ζωνών κάμψης (bend tables). Επίσης μπορούμε να προβούμε σε τεκμηρίωση (annotation) και αρίθμηση (ballooning) των ζωνών κάμψης, στην όψη του αναπτύγματος.

• Η δημιουργία αρχείων DXF από το ανάπτυγμα του ελάσματος έχει επίσης βελτιωθεί σημαντικά. Τώρα μπορείτε να ελέγξετε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις πληροφορίες με τις οποίες τροφοδοτείτε τις CNC εργαλειομηχανές σας, ελέγχοντας την έκδοση των DXF αρχείων (AutoCAD 2007, 2004, 2000, R12), τις πληροφορίες ανά στρώση (layer) και την προσομοίωση των καμπύλων τμημάτων.

Βελτιώσεις που αφορούν την καθημερινή σας παραγωγικότητα (every day productivity): Εδώ περιλαμβάνονται οι βελτιώσεις που σημειώθηκαν κυρίως καθ’ υπόδειξη των χρηστών και άλλες που σημειώθηκαν από την Autodesk, στα πλαίσια της εναρμόνισης του προγράμματος με το νέο λειτουργικό των Windows Vista.

• Το Inventor 2008 χρησιμοποιεί πλέον 32-άμπιτα εικονίδια στα toolbars και στα πλαίσια διαλόγου του. Πολλά από τα εικονίδια έγιναν ακριβώς όμοια με εκείνα των αντίστοιχων λειτουργιών του AutoCAD (line, fillet, chamfer, mirror, …). Για λόγους συμβατότητας με το AutoCAD προστέθηκαν “συντομεύσεις πληκτρολογίου” (command shortcuts/alias). Επίσης, όπως και στο AutoCAD, έχετε την δυνατότητα να δημιουργείτε User Profiles και να αποθηκεύετε τις ρυθμίσεις του περιβάλλοντος εργασίας σας σε εξωτερικά αρχεία XML, τα οποία μπορείτε να κάνετε Import στον ίδιο σε άλλους σταθμούς εργασίας.

• Επανάληψη της τελευταίας λειτουργίας, που χρησιμοποιήσατε, πατώντας Spacebar ή Enter.

Σχόλιο: Εεεε…, όχι, command prompt δεν έβαλαν ακόμη!

• Κατά την σχεδίαση επίπεδων σκαριφημάτων (2D Sketches), οι λειτουργίες Move, Rotate και Copy, βελτιώθηκαν ώστε:
o Να είναι δυνατή η χρήση του Precise Input Tool για να εισάγετε την νέα θέση του αντικειμένου, πληκτρολογώντας συντεταγμένες και όχι επιλέγοντας σημεία.
o Να υπάρχει η δυνατότητα dynamic preview κατά τον ορισμό της νέας θέσης του αντικειμένου, όπως και στο AutoCAD (επιτέλους).
o Να υπάρχει η δυνατότητα της υπέρβασης των γεωμετρικών περιορισμών (geometric constraints) και περιορισμών διαστασιολόγησης (dimensional constraints), κατά τον ορισμό της νέας θέσης του αντικειμένου. Αυτό ήταν και το εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεράσουν οι προγραμματιστές της Autodesk, έτσι ώστε τα Move, Rotate και Copy να λειτουργούν όπως στο AutoCAD.


• Κατά την σχεδίαση 2D σκαριφημάτων, προστέθηκε και η λειτουργία Stretch, η οποία επιδρά πάνω στα αντικείμενα, ακριβώς όπως και στο AutoCAD. Χρέη command prompt, για την εισαγωγή συντεταγμένων, αποστάσεων και γωνιών, εκτελεί και πάλι το Precise Input Tool.

• Επιτέλους, τώρα έχουμε την νέα εντολή Scale, η οποία λειτουργεί ακριβώς όπως και στο AutoCAD.

Σχόλιο: Μπορεί αυτές οι νέες δυνατότητες σχετικά με τις εντολές Move, Rotate, Copy, Stretch και Rotate να φαίνονται κάπως υπερβολικά στους παλιούς χρήστες του Inventor, εφόσον οι κανόνες και οι μέθοδοι που διέπουν την παραμετρική σχεδίαση είναι διαφορετικοί. Ένα μεγάλο όμως τμήμα της αγοράς, στους οποίους στοχεύει η Autodesk, είναι οι παραδοσιακοί AutoCAD χρήστες, οι οποίοι θα πρέπει να περάσουν από την 2D στην 3D σχεδίαση με τον πιο ομαλό και συμβατό τρόπο.

• Προσθήκη μερικών αρκετά πρακτικών βελτιώσεων κατά τον ορισμό γεωμετρικών περιορισμών (geometrical constraints), 2D σκαριφημάτων:
o Επιλεκτική δυνατότητα εμφάνισης περιορισμών αντικειμένων του σκαριφήματός σας με την χρήση ενός crossing window.
o Καλύτερος οπτικός εντοπισμός των αντικειμένων που εμπλέκονται σε έναν περιορισμό, με τοποθέτηση του mouse πάνω από το αντίστοιχο εικονίδιο του constraint bar. (Το constraint bar είναι ένα μικροσκοπικό toolbar, το οποίο ορίζεται για κάθε constrained object του σκαριφήματός σας. Το κάθε εικονίδιό του συμβολίζει κάποιον γεωμετρικό περιορισμό, που υφίσταται το συγκεκριμένο object. Πχ., παραλληλία, καθετότητα, ταύτιση, εφαπτομενικότητα, ομοκεντρότητα, κτλ)
o Τα constraint bars παραλληλίζονται προς τις πλευρές του σκαριφήματος, τις οποίες αφορούν και υπάρχει η δυνατότητα να ορίσετε διαμέσου του νέου “Constraint Visibility” πλαισίου διαλόγου, ποιοι γεωμετρικοί περιορισμοί θέλετε να εμφανίζονται και ποιοι όχι. Αυτό βοηθάει στην σαφέστερη απεικόνιση του σκαριφήματος, διότι στο παρελθόν υπήρχαν περιπτώσεις που βλέπαμε μόνο περιορισμούς και καθόλου σκαρίφημα, στην οθόνη μας!
o Σημαντική είναι η προσθήκη του νέου περιορισμού “Reference”. Αυτός ο γεωμετρικός περιορισμός δημιουργείται αυτόματα, όταν χρησιμοποιείτε την λειτουργία “Project Geometry”. Με αυτόν τον τρόπο οι προβαλλόμενες ακμές παρακολουθούν τις αλλαγές των ακμών από τις οποίες προέκυψαν. Εάν δεν θέλετε να συμβαίνει αυτό, απλά διαγράψετε τον Reference περιορισμό.


Σχόλιο: Να θυμάστε πάντοτε τον “χρυσό κανόνα” και τον ορισμό γεωμετρικών περιορισμών. “Όπου μπαίνει ένας περιορισμός, αναιρείτε η υποχρέωση για την τοποθέτηση μίας ή περισσοτέρων διαστάσεων”. Λιγότερες διαστάσεις στο μοντέλο σας σημαίνει (πάνω απ’ όλα) ταχύτερη ενημέρωσή του και συνεπώς κατανάλωση λιγότερης υπολογιστική ισχύος για τον υπολογισμό του.

• Δυνατότητα ορισμού γεωμετρικών ιδιοτήτων (Geometry Properties), για τις γραμμές του σκαριφήματός σας (σε modeling mode), όπως line color, line type (με scale) και line weight. Έτσι, για να αισθάνεστε περισσότερο “σαν στο AutoCAD”.

• Αξιόλογες επίσης είναι οι βελτιώσεις και οι προσθήκες κατά την δημιουργία 3D διαμορφώσεων (Feature mode):
o Προσθήκη της νέας λειτουργίας “Bend Part”, για την κάμψη αντικειμένων. Ορίζοντας με την μορφή σκαριφήματος έναν άξονα δίπλωσης (bend line), την φορά της δίπλωσης, την πλευρά ή και τις δύο πλευρές, καθώς και ένα από τα ζεύγη των παραμέτρων (ακτίνα + γωνία, ακτίνα + μήκος τόξου, μήκος τόξου + γωνία), μπορείτε να δημιουργήσετε ωραιότατα κουρμπαρίσματα.


Σχόλιο: Η λειτουργία Bend, πέρα από την πλήρωση του κενού το οποίο υπήρχε, παρέχει και καλύτερη συμβατότητα με το Mechanical Desktop, στο οποίο υπάρχει η αντίστοιχη εντολή “AMBEND”. Τώρα πλέον AMBEND διαμορφώσεις εξαρτημάτων του Mechanical Desktop, αναγνωρίζονται πλήρως από το Inventor. Η διαμόρφωση bend στο Inventor αναγνωρίζεται σαν “bend zone”, εάν αργότερα μετατρέψετε το εξάρτημά σας σε Sheet metal και συνεπώς μετέχει κανονικά στον υπολογισμό του αναπτύγματος. Εάν από την αρχή ξεκινήσετε την δημιουργία του εξαρτήματός σας με την προδιαγραφή sheet metal (δηλαδή το θεωρήσετε σαν λαμαρίνα), θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία “Fold”, που είναι η αντίστοιχη για την περίπτωση της διαμόρφωσης επιπέδου ελάσματος.

• Στην λειτουργία Loft προστέθηκε η δυνατότητα “Area Loft”, μία εξαιρετικά χρήσιμη δυνατότητα για την σχεδίαση υδραυλικών και πνευματικών συστημάτων, πχ αντλιών, αεραγωγών, θαλάμων καύσης, εξατμίσεων, αγωγών χύτευσης, κτλ. Το “Area Loft” χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου μεταξύ δύο ακραίων διατομών (που ορίζονται με δύο σκαριφήματα ή τις πλευρές δύο εξαρτημάτων), θέλουμε να ορίσουμε ενδιάμεσες διατομές των οποίων το εμβαδόν να έχει συγκεκριμένη τιμή. Η θέση αυτών των διατομών ορίζεται επί σημείων, κάθετα ως προ μία κεντρική γραμμή, μεταξύ των δύο ακραίων διατομών. Η θέση ενός τέτοιου σημείου, επί της κεντρικής γραμμής, ορίζεται σαν κλάσμα της απόστασης του σημείου από το ένα άκρο της, προς το συνολικό μήκος της κεντρικής γραμμής.

Σχόλιο: Με την δυνατότητα “Area Loft” μπορούμε να παράγουμε περισσότερο “οργανικές” επιφάνειες, δηλαδή επιφάνειες που έχουν εργονομικές προδιαγραφές και ικανοποιούν ορισμένες οριακές συνθήκες (boundary conditions). Στην περίπτωση δημιουργίας στερεών, η μετέπειτα επεξεργασία τους με την εντολή Shell (εντολή δημιουργίας κελύφων) δίνει ορθότερα αποτελέσματα.

• Το νέο εργαλείο Helical Curve σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μία ελικοειδή καμπύλη, υπό την μορφή ενός τρισδιάστατου σκαριφήματος (3D Sketch). Απλά δείχνετε δύο σημεία στον χώρο που ορίζουν τον άξονα της έλικας και στη συνέχεια μέσα στο “Helical Curve” πλαίσιο διαλόγου ορίζετε τον τύπο της έλικας, ανάλογα με τους συνδυασμούς τριών από τις παραμέτρους (βήμα, ύψος, πλήθος σπειρών, διάμετρος) και της τιμής μίας γωνίας, με την οποία ορίζεται η κωνικότητα της έλικας. Μπορείτε ακόμη να ρυθμίσετε την επιπεδότητα της πρώτης και τελευταίας σπείρας της έλικας, μία λειτουργία χρήσιμη, όταν θέλετε να σχεδιάσετε την έλικα εφαπτόμενη μεταξύ δύο επιφανειών, οι οποίες είναι κάθετες στον άξονά της. Τέλος με την επιλογή Spiral μπορείτε να σχεδιάσετε μία επίπεδη σπειροειδή καμπύλη, σαν τα ελατήρια τα οποία υπήρχαν στα παλιά ξυπνητήρια που κουρδίζαμε με το χέρι.

Σχόλιο: Η παλιά λειτουργία Coil εξακολουθεί να υφίσταται. Η διαφορά μεταξύ των λειτουργιών Coil και Helical Curve είναι προφανής. Η Coil δημιουργεί κατευθείαν ένα ελικοειδές στερεό ή επιφάνεια, ενώ η Helical Curve δημιουργεί μία ελικοειδή καμπύλη, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπως εσείς νομίζετε. Εάν συνδυάσετε την ελικοειδή καμπύλη με ένα κατάλληλο profile και την λειτουργία Sweep, το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο με εκείνο της λειτουργίας Coil. Όμως χρήση της λειτουργίας Sweep σας παρέχει περισσότερο έλεγχο.
Φυσικά όταν πρόκειται για την σχεδίαση τυποποιημένων ελατηρίων και σπειρωμάτων, δεν χρειάζεται να ανακαλύψετε τον τροχό, με τις Coil και Helical Curve. Θα χρησιμοποιήσετε τα τυποποιημένα εξαρτήματα από τις βιβλιοθήκες του Inventor (Content Center), καθώς και τις ειδικές ρουτίνες σχεδίασης και υπολογισμού του Design Accelerator.

• Κατά την σχεδίαση 2D ή 3D σκαριφημάτων (Sketches), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νέο εργαλείο Split για την διάσπασης μίας καμπύλης σε δύο τμήματα, κάθε φορά. Το σημείο της διάσπασης ορίζεται σαν σημείο τομής με μία άλλη καμπύλη (περίπτωση ενός 2D σκαριφήματος) ή με την τοποθέτηση ενός Work Point (περίπτωση 3D σκαριφήματος). Η λειτουργία του εργαλείου Split μοιάζει με την λειτουργία της εντολής “Break @ point”, του AutoCAD.

• Με την νέα λειτουργία Copy Object μπορείτε να αντιγράψετε μία πλευρά (face) ενός εξαρτήματος ή ολόκληρη την γεωμετρία του εξαρτήματος (body) στο περιβάλλον σχεδίασης ενός εξαρτήματος. Η λειτουργία αυτή είναι διαθέσιμη όταν διαμορφώνετε ένα εξάρτημα (feature mode) ή όταν διορθώνετε ένα εξάρτημα, στο εσωτερικό ενός συναρμολογήματος. Αυτό το γεωμετρικό αντίγραφο μπορεί να δημιουργηθεί σαν “συσχετιζόμενο” (associative) και να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα σε διάφορες λειτουργίες διαμόρφωσης του εξαρτήματος, στο εσωτερικό του οποίου το αντιγράψατε. Το χαρακτηριστικό associative σημαίνει ότι οποιαδήποτε αλλαγή συμβεί στο αρχικό Face ή body, θα περάσει και στο δεύτερο εξάρτημα, χωρίς να χρησιμοποιήσετε μαθηματικές εξισώσεις.

Σχόλιο: Μία εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία η οποία μας γλυτώνει από διάφορες έμμεσες λύσεις (work arounds), στις οποίες ήμασταν αναγκασμένοι να καταφεύγουμε στο παρελθόν, για να λύσουμε τέτοιου είδους προβλήματα.

• Βελτιώσεις κατά την σχεδίαση όψεων και τομών σε drawing mode:
o Επιτέλους είναι δυνατή η πραγματική διαστασιολόγηση ισομετρικών όψεων αντικειμένων. Μάλιστα πατώντας το spacebar μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ των δυνατών επιπέδων για την τοποθετηθεί της διάστασης. Μία δυνατότητα που επίμονα ζητούσαν οι χρήστες του Inventor.
o Επιτέλους μπορούμε αυτόματα να τοποθετήσουμε διαγράμμιση στις ισομετρικές όψεις τομών των εξαρτημάτων και των συναρμολογημάτων μας. Μία ακόμη δυνατότητα που επίμονα ζητούσαν οι χρήστες του Inventor.
o Όσον αφορά την διαγράμμιση, μπορούμε να ορίσουμε αυτόματη διαγράμμιση κατά την δημιουργία τομών, ανάλογα με το υλικό του εξαρτήματος. Εάν σε μία όψη υπάρχουν διαφορετικά εξαρτήματα με το ίδιο υλικό, το Inventor αυτόματα θα αλλάξει το hatch scale, σε καθένα από αυτά, για μας δείξει ότι πρόκειται για διαφορετικά εξαρτήματα.
o Τώρα στο Inventor 2008, για την δημιουργία τομών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την νέα λειτουργία Slice, για να παράγουμε πραγματικές τομές μηδενικού βάθους, αποφεύγοντας διάφορους έμμεσους τρόπους, όπως στις προηγούμενες εκδόσεις. Αυτά τα Slices για την δημιουργία τους χρησιμοποιούν σαν σημείο αναφοράς ένα σκαρίφημα ή ένα Section Line. Έχουμε επίσης την δυνατότητα να επιλέξουμε ποια από τα εξαρτήματα του συναρμολογήματος θα απεικονιστούν με διαγράμμιση σε αυτές τις τομές και ποια όχι.
o Εισαγωγή φυσικών ιδιοτήτων των εξαρτημάτων σας στα σχέδια όψεών τους. Χρησιμοποιώντας ένα νέο property (Physical Properties – Model),στο “Format Text” πλαίσιο διαλόγου μπορείτε να εισάγετε υπό μορφή κειμένου τις τιμές των φυσικών ιδιοτήτων των εξαρτημάτων σας, όπως την μάζα, την πυκνότητα, τον όγκο και το εμβαδόν της επιφάνειας.

Σχόλιο: Κάλιο αργά, παρά ποτέ... Μερικοί από τους πιο πρακτικούς λόγους για να αναβαθμίσει κάποιος στο Inventor 2008.

Βελτιώσεις στο Frame Generator: Με το Frame Generator μπορείτε να σχεδιάσετε frames (δηλαδή κατασκευές από τυποποιημένες σιδηροδοκούς), για την στήριξη μηχανών, τον σκελετό κάποιας κατασκευής (πχ, αλουμινοκατασκευές για το ντύσιμο προσόψεων κτιρίων) ή σιδηροκατασκευές που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς (πχ, προστατευτικά κιγκλιδώματα), κτλ. Οι βελτιώσεις που σημειώθηκαν στην έκδοση 2008 περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

• Καλύτερη απεικόνιση της δομής και της διαχείρισης του frame στο browser (το browser είναι ένα ειδικό παράθυρο στο οποίο καταγράφεται το “ιστορικό” της δημιουργίας των εξαρτημάτων και των συναρμολογημάτων σας). Τα frames απεικονίζονται στο browser με μία ιεραρχία, η οποία περιλαμβάνει το συναρμολόγημα της μηχανής (machine assembly), το συναρμολόγημα του frame, το συναρμολόγημα – σκελετό επί του οποίου δομείται το frame (φανταστείτε ένα wireframe στο χώρο), τα εξαρτήματα – μέλη του frame και καταχωρήσεις “καθαρισμού άκρων” (end treatments, δηλαδή το πώς συνδέονται μεταξύ τους οι δοκοί).

• Άλλες βελτιώσεις είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε multiple skeletal models, να συμπεριλάβετε Splines στα frame members, η βιβλιοθήκη από την οποία επιλέγονται οι διατομές σιδηροδοκών έγινε συμβατή με το Content Center (τις γενικές βιβλιοθήκες του προγράμματος), μπορείτε να αντικαταστήσετε το σύνολο των δοκών ενός frame και να τοποθετήσετε δοκούς άλλου τύπου, οι λειτουργίες end treatments έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Σχόλιο: Το Frame Generator εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Inventor 11 και έτυχε θερμής υποδοχής από τους χρήστες. Η απάντηση στο ερώτημα εάν μπορείτε να δημιουργήσετε δοκούς με τις δικές σας διατομές και να τις χρησιμοποιήσετε στο πρόγραμμα, είναι ναι. Χρειάζεται να δημιουργήσετε το σκαρίφημα της διατομής της δοκού, να το παραμετροποιήσετε, ώστε οι διαστάσεις του να παίρνουν τιμές από έναν πίνακα και τελικά να εισάγετε αυτόν τον πίνακα σε ένα Access mdb αρχείο. Δεν είναι τίποτα το φοβερό, στοιχειώδεις γνώσεις Access χρειάζονται (και να κρατήσετε αντίγραφα των πρότυπων αρχείων).

Βελτιώσεις στο Design Accelerator: Το Design Accelerator είναι ένα σύνολο από ρουτίνες σχεδίασης και υπολογισμού στοιχείων μηχανών και μηχανισμών που χρησιμοποιούνται συχνά στην μηχανολογική σχεδίαση. Σε αυτή την έκδοση παρατηρούμε τις παρακάτω βελτιώσεις.

• Shaft generator (πρόγραμμα σχεδίασης και υπολογισμού αξόνων): Σχεδόν δημιουργήθηκε από την αρχή, έτσι ώστε να γίνει περισσότερο εύκολο στην χρήση του. Στο Design Tab μπορείτε να εισάγετε τα γεωμετρικά στοιχεία του άξονα και των διαμορφώσεών του, στο Calculation Tab εισάγεται τα φορτία, το είδος της στήριξης και πραγματοποιείτε υπολογισμούς, στο Graph Tab εμφανίζονται διαγραμματικά τα αποτελέσματα των υπολογισμών.

• Chain generator (πρόγραμμα σχεδίασης μηχανισμών μετάδοσης κίνησης με αλυσοτροχούς και αλυσίδα): Προσθήκη εντατήρα, περιορισμός του συναρμολογήματος αλυσίδας/αλυσοτροχών σε επιλεγμένη γεωμετρία, ανεξάρτητος υπολογισμός αξονικού φορτίου για κάθε αλυσοτροχό, πλήρης σχεδίαση του στερεού της αλυσίδας, κτλ.

• Spring generator (πρόγραμμα σχεδίασης ελατηρίων): Πλήρης ανασχεδιασμός της ρουτίνας

• V-belts Generator (πρόγραμμα σχεδίασης μηχανισμών μετάδοσης κίνησης με τροχαλίες και ιμάντες): Προσθήκη εντατήρων, ορισμός φοράς περιστροφής τραχαλιών, πλήρης σχεδίαση ιμάντων.

Σχόλιο: Το Design Accelerator εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην έκδοση 10, μετά την εξαγορά της εταιρείας MechSoft από την Autodesk. Η MechSoft ήταν μία Τσέχικη εταιρεία, η οποία δημιουργούσε εφαρμογές για την σχεδίαση και τον υπολογισμό στοιχείων μηχανών, στο περιβάλλον του Inventor και αλλά των ανταγωνιστικών προγραμμάτων του. Με την εξαγορά της, η Autodesk όχι μόνο εξόπλισε το Inventor με ένα ισχυρό module, που του έλειπε, αλλά δυσκόλεψε και τους ανταγωνιστές της. Από έκδοση σε έκδοση όλο και περισσότερα τμήματα των προγραμμάτων της MechSoft ενσωματώνονται στον κώδικα του Inventor.


Autodesk Inventor Routed Systems 2008

To Autodesk Inventor Routed Systems είναι μία εξειδικευμένη εφαρμογή του Inventor, κατάλληλη για την σχεδίαση εύκαμπτων και άκαμπτων σωληνώσεων, καλωδιώσεων και πλεξούδων καλωδίων. Στη συνέχεια θα αναφέρουμε τις βασικότερες νέες δυνατότητες και βελτιώσεις αυτής της εφαρμογής

• Cable and Harness (σχεδίαση καλωδιώσεων και πλεξούδων καλωδίων): Επιτέλους (!) μπορούμε σχεδιάσουμε πλατιά καλώδια (ribbon cables) και να δημιουργήσουμε τις δικές μας βιβλιοθήκες για αυτά τα καλώδια. Προσθήκη ενδιάμεσων σημείων για τον έλεγχο της διαδρομής των καλωδίων και δημιουργία διπλώσεων (folds). Έλεγχος της επιτρεπόμενης στρέβλωσης του καλωδίου. Ευκολότερος ορισμός και αρίθμηση ακροδεκτών. Εξαρτήματα βυσμάτων στην βιβλιοθήκη του προγράμματος (ελάχιστα προς το παρόν). Μπορείτε να κάνετε copy/paste μία υπάρχουσα καλωδίωση και να την προσαρμόσετε στην νέα θέση της, αφού πρώτα την κάνετε adaptive.

• Tube and Pipe (σχεδίαση εύκαμπτων και άκαμπτων σωληνώσεων): Το είδος των φλαντζών και των τσιμούχων μπορούν να καθοριστούν κατά την διάρκεια δημιουργίας του στυλ της σωλήνωσης και οι φλάντζες σύνδεσης δημιουργούνται αυτόματα όταν υλοποιείται η σωλήνωση. Στην περίπτωση των συγκολλητών σωληνώσεων (butt welded runs) δημιουργούνται αυτόματα τα διάκενα, τα οποία θα γεμίσουν με συγκόλληση. O Tube and Pipe Style Editor (διορθωτής στυλ σωληνώσεων) έχει ανασχεδιαστεί για να είναι περισσότερο εύκολος στην χρήση του και να βελτιωθεί η ροή εργασίας. Μπορείτε να κάνετε copy/paste μία υπάρχουσα σωλήνωση και να την προσαρμόσετε στην νέα θέση της, αφού πρώτα την κάνετε adaptive.

Σχόλιο: Οι σωληνώσεις και οι καλωδιώσεις που σχεδιάζεται με αυτή την εφαρμογή αφορούν την σχεδίαση μηχανών, δεν προορίζονται για την σχεδίαση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κτιρίων. Επίσης οι δυνατότητες σχεδίασης σωληνώσεων είναι κατάλληλες για σχετικά μικρού μεγέθους έργα Plat Design. Για έργα μεγαλύτερου μεγέθους θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια εξειδικευμένη εφαρμογή.


Autodesk Inventor Simulation 2008

To Autodesk Inventor Simulation είναι μία εξειδικευμένη εφαρμογή του Inventor, κατάλληλη για τον έλεγχο της αντοχής των εξαρτημάτων με την μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων (FEA). Επίσης μπορείτε να μελετήσετε την δυναμική συμπεριφορά των μηχανισμών σας, υπολογίζοντας ταχύτητες, επιταχύνσεις, δυνάμεις και ροπές για καθένα από τα εξαρτήματα, που συνθέτουν τον μηχανισμό. Στη συνέχεια θα αναφέρουμε τις βασικότερες νέες δυνατότητες και βελτιώσεις αυτής της εφαρμογής.

• Η βασικότερη προσθήκη στο Stress Analysis module είναι ότι οι αλγόριθμοι έχουν ενημερωθεί έτσι ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε λεπτότοιχα εξαρτήματα. Συνεπώς τώρα για τα Sheet Metal εξαρτήματα μπορούμε να υπολογίσουμε κατανομή τάσεων, παραμορφώσεων, συντελεστή ασφάλειας και ιδιοσυχνότητες.

• Η βασικότερες προσθήκες στο Dynamic Simulation module είναι ότι τώρα μπορούμε αυτόματα να μετατρέψουμε όλα τα assembly σε standard joints, για να ξεκινήσουμε τους υπολογισμούς. Μπορούμε να εξάγουμε αποτελέσματα υπολογισμών από το Dynamic Simulation module για να τα χρησιμοποιήσουμε στο Stress Analysis Module. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Inventor Parameter πλαίσιο διαλόγου για να διορθώσουμε διάφορες παραμέτρους, που χρησιμοποιούνται στο Dynamic Simulation module. Τα αποτελέσματα των υπολογισμών δεν αποθηκεύονται πλέον σε εξωτερικά .iaa αρχεία, αλλά μέσα στο αρχείο του συναρμολιογήματος.

Σχόλιο: Το Autodesk Inventor Simulation είναι από τα αγαπημένα μου προγράμματα και το εκτιμώ περισσότερο όταν αναλογίζομαι παλιές εποχές. Τότε που ήμουν φοιτητής στο ΕΜΠ και έκανα όλους αυτούς τους υπολογισμούς “με το χέρι”…