Τρίτη 3 Ιουλίου 2007

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ PELTIER (T.E.C)

To φαινομενο της θερμοηλεκτρηκης ψυξης (Τ.Ε.C= thermoelectric cooling) παρατηρηθηκε για πρωτη φορα απο τον Jean charles athanase Peltier που το ανακαλυψε το 1834. Το παρατηρησε κατα την διαρκεια ενος πειραματος. Ειδε οτι οταν περνουσε ενα μικρο ρευμα διαμεσου του κομβου δυο ανομοιων μεταλλικων συρματων, ο κομβος ψυχοταν. Το φαινομενο αυτο ονομαζεται φαινομενο του Peltier και δημιουργει τη βαση της θερμοηλεκτρικης ψυξης! Ποσο θερμοτητας QL αποροφαται απο τον ψυχομενο χωρο και απορριπτεται στον θερμοτερο περιβαλλον με ποσο QH. Η διαφορα μεταξυ αυτων των δυο ποσοτητων θερμοτητας αποτελει το καθαρο ηλεκτρικο εργο που απαιτειται να προμηθευτει, δηλαδη We=QH-QL.
Αυτα με τα γενικα!ας περασουμε τωρα σε πιο πολλες λεπτομεριες!!

Τι ειναι το Peltier που εμεις θα χρησιμοποιησουμε;

Ενα τυπικο peltier ειναι ενα sandwich απο δυο κεραμικες πλακες αναμεσα στις οποιες υπαρχουν μικροι κυβοι τι περισσοτερες φορες βυσμουθιου και τελουριου (bismuth telluride cubes)! Το peltier χρησιμοποιειται ως μια αντλια θερμοτητας που μεταφερει πολυ γρηγορα θερμοτητα απο τη μια κεραμικη πλακα στην αλλη (η μια πλακα ειναι η ψυχρη και η αλλη η θερμη)! Η ψυχρη πλακα χρησιμοποιειται για την ψυξη μικροεπεξεργαστων και αλλων ηλεκτρικων συσκευων. Τα χαρακτηριστικα του peltier που το διαφοροποιουν απο τα αλλα συστηματα ψυξης ειναι οτι το peltier δεν εχει κινητα μερη, εχει μεγαλη διαρκεια ζωης, δεν ακουγεται και εχουμε καλυτερο ελεγχο της θερμοκρασιας! το μονο αρνητικο που εχει ειναι η μεγαλη καταναλωση ισχυος για να μπορεσει να λειτουργησει!





ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ :
Το peltier λειτουργει εκμεταλευομενο το φαινομενο πελτιερ κατα το οποιο γινεται μεταφορα θερμοτητας απο μια επιφανεια σε μια αλλη με την χρηση ηλεκτρικου ρευματος!ετσι τα ηλεκτρονια κινουμενα μεσα στους κυβους απο bismuth telluride μεταφερουν την θερμοτητα απο την μια κεραμικη πλακα του peltier στην αλλη με παρα πολυ γρηγορο ρυθμο!


ΡΥΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ:
Τα peltier μπορουν να ριξουν την θερμοτητα ενος αντικειμενου υπερβολικα γρηγορα πραγμα το οποιο κρυβει κυνδινους γιατι θα υπαρξει αποτομα γρηγορη συστολη που μπορει να οδηγησει σε καταστροφη του αντικειμενου!Ετσι τα περισσοτερα peltier ειναι σχεδιασμενα ωστε να ριχνουν την θερμοκρασια κατα 3-5 °C/sec!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ:
To peltier για να λειτουργησει χρειαζεται ενεργεια (θα μου πειτε το ξερουμε αλλα ποσο?)! Η ενεργεια που χριαζεται το καθε peltier για λειτουργησει εξαρταται απο την % διαφορα θερμοκρασιας που παρουσιαζουν οι κεραμικες του πλακες μεταξυ τους! Ετσι υπαρχουν peltier που χρειαζονται 15watt για να λειτουργησουν αλλα και αλλα που θελουν 125,200,300 watt αντιστοιχα! Για χρηση σε cpu χρειαζεται peltier απο 125 και ανω!

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ:
Ιδιαιτερη βαρυτητα πρεπει να δωσουμε στις διαφορες μονωσεις που χρειαζονται κατα την χρηση ενος peltier! Αυτο ειναι επιτακτικη αναγκη γιατι με τις πολυ χαμηλες θερμοκρασιες που επιτυγχανει το peltier δημιουργειται το φαινομενο της υγροποιησης πραγμα το οποιο μπορει να προκαλεσει βραχυκυκλωμα στις ηλεκτρονικες μας συσκευες!

ΕΙΔΗ PELTIER:
Υπαρχουν παρα πολλα ειδη peltier τα οποια διαφερουν κατα το μεγεθος, το σχημα και τις ιδιοτητες οπως φαινεται και στις ακολουθες φωτο!