Τρίτη 3 Ιουλίου 2007

PHASE CHANGE : H ΘΕΩΡΙΑ !

Αρχίζουμε με έναν κανόνα :

Το ξέρετε ότι δεν υπάρχει η έννοια του ψύχους όπως εμείς την χρησιμοποιούμε? Μπορούμε να συγκρίνουμε θερμοκρασίες 2 υλικών και να πούμε ότι το πρώτο είναι πιο ζεστό από το δεύτερο αλλά απλώς εννοούμε ότι περιέχει περισσότερη θερμότητα (θερμική ενέργεια ) από το δεύτερο.
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η διαδικασία που κάνει ένα σύστημα phase change είναι να ΑΠΟΡΡΟΦΑ τη θερμότητα από ένα σημείο και να την ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ σε ένα άλλο .
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η θερμότητα μεταφέρεται από το θερμότερο στο ψυχρότερο. Ο λόγος είναι απλός-όσο πιο θερμά είναι τα σώματα τόσο μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα των μορίων .Για παράδειγμα αν έχουμε 2 κομμάτια χαλκού ,το ένα να είναι ζεστό και το άλλο να είναι κρύο , όταν τα φέρουμε σε επαφή (μέθοδος επαγωγής ) η κινητικότητα των μορίων θα μεταφερθεί από το θερμότερο στο ψυχρότερο σώμα , μέχρι να εξισωθούν οι θερμοκρασίες τους.


Θα αρχίσουμε με λίγη θεωρία κατ αρχήν, εχω μεταφράσει επιλεκτικά υλικό από www.refrigerationbasics.com, απο XS kai teampuss.com.
Δε θα σας ζαλίσω λέγοντας σας για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα οικιακά ψυγεία ή τα air condition που έχουμε στα σπίτια μας (αν και δεν υπάρχουν σημαντικές διάφορες) αλλά για το setup που χρησιμοποιούμε στην παραπάνω εικόνα στην οποία βλέπετε ένα απλό σύστημα σαν και αυτά που χρησιμοποιούνται για τα pc.

Τα κυρίως μέρη είναι

Α) Συμπιεστής /Compressor
πως δουλευει




Β) Συμπυκνωτής / Condenser




Γ) Φίλτρο



Δ) Τριχοειδής / Capillary tube

Ε) Εξατμιστής /Evaporator
του baker για direct die (αν και δεν πολυχρησιμοποιείται )


του chilly για direct die


για chiller




και υπάρχει και το φρεον το οποίο μπορεί να το συναντήσετε ως αέριο , ψυκτικό μέσο (εννοώ ως έννοια στην θεωρία παρακάτω )

Εξηγώ τι κάνει το καθένα από αυτά γιατί χρειάζεται καθώς και την έννοια του ψυκτικού κύκλου

Ο συμπιεστής συμπιέζει το ψυκτικό μέσο (το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι αέριο )
Το υψηλής πίεσης ψυκτικό υγρό * πηγαίνει στο condenser στο οποίο υγροποιείται συμπυκνώνεται και αποβάλλεται μέρος την θερμότητας του .
Στη συνέχεια το υγρό περνάει από το φίλτρο στο οποίο φιλτράρεται υγρασία – και ο,τι βρωμιά υπάρχει στους σωλήνες. Αναλαμβάνει μετά ο τριχοειδής να μειώσει την πίεση .
Το ψυκτικό μέσο εξατμίζεται σε περιβάλλον χαμηλής πίεσης ** και τέλος το φρέον επιστρέφει στο συμπιεστή όπου συμπιέζεται εκ νέου.

Αυτός λοιπόν είναι ο ψυκτικός κύκλος .
Με τους νόμους της φυσικής αυτό εξηγείται ως εξής.
Όπως αυξάνεται η πίεση ενός αερίου αυξάνεται και το σημείο βρασμού του. (πχ το νερό στην κορυφή του Εverest βράζει σε λιγότερους βαθμούς Κέλσιου σε σχέση με την Ολλανδία (χώρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας ).
Έτσι με την υψηλή πίεση το ψυκτικό γίνεται υγρό σε θερμοκρασία δωματίου. Όμως για να απορροφήσουμε τη θερμότητα του εξατμιστεί, θα πρέπει να το εξατμίσουμε κάπως γιατί το ψυκτικό μέσο είναι μεν υγρό αλλά δεν είναι κρύο.
Ο μοναδικός τρόπος για να χαμηλώσει το σημείο βρασμού είναι να κάνουμε την πίεση αρκετά χαμηλή. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του τριχοειδή (Σωλήνας με διατομή που παίζει γύρω στο 0,78 χιλ ). Προβάλλει τέτοια αντίσταση ώστε η υψηλή μεριά να είναι πολλά psi και η χαμηλή να είναι κάπου γύρω στο 0. Έτσι από τη στιγμή που η πίεση είναι τόσο χαμηλή το ψυκτικό μέσο εκτονώνεται με τέτοια ταχύτητα ώστε να απορροφά τη θερμότητα που υπάρχει στον εξατμιστεί.

* Υψηλή μεριά είναι η συμπίεση και τα σημεία τα οποία έχουν υψηλή πίεση (σωλήνας που πάει από συμπιεστή στο condenser , το condenser, ο σωλήνας που πάει από το condenser στο φίλτρο και φυσικά το φίλτρο)

** Χαμηλή πλευρά είναι ο εξατμιστής και ο σωλήνας που φεύγει από τον εξατμιστη και πάει στον συμπιεστή.

Oκ, καλά όλα αυτά αλλά είναι τόσο απλά τα πράγματα?

Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι…
Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία όσον αφορά τις πιέσεις. Δηλαδή τι εννοούμε :
Στην υψηλή μερια,όταν έχουμε λίγη πίεση τα πιστόνια του συμπιεστή παλινδρομούν ευκολότερα επειδή δε συναντούν μεγάλη αντίσταση. Επίσης η θερμοκρασία είναι χαμηλή όποτε το φρέον που πηγαίνει σε υγρή μορφή στον εξατμιστή είναι πιο κρύο.
Αλλά υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος…Λιγότερη πίεση στην υψηλή (μεριά) λιγότερο υγρό πηγαίνει στον εξατμιστή μέσω του τριχοειδή , άρα ο Εξατμιστής δεν ψήχεται επαρκώς
Παρατηρήσεις
1)Στα prommie οι ανεμιστήρες δεν ανοίγουν συγχρόνως με το pc γιατί είναι ρυθμισμένο να αυξάνει πρώτα η υψηλή (έχοντας το πλεονέκτημα που είπαμε πιο πάνω ) και ρίχνει πιο γρήγορα τη θερμοκρασία στον εξατμιστή

2) Όταν έχουμε μεγάλο condenser αργεί το σύστημα να κατεβάσει θερμοκρασίες γιατί χρειάζεται να συγκεντρωθεί μεγαλύτερος όγκος ψυκτικού μέσου για να αυξηθεί η πίεση


Στη χαμηλή πλευρά , η λιγότερη από την κανονική πίεση σημαίνει ότι λιγότερο υγρό μπαίνει στο συμπιεστή με κάθε του παλινδρόμηση του πιστονιού.

Αλλά, χαμηλότερη πίεση σημαίνει ακόμα πιο χαμηλές θερμοκρασίες του αεριού σε περίπτωση που ο εξατμιστης ψήχεται επαρκώς σε όλα του τα σημεία με φρέον.
Παράγοντες που συντελούν σε αυτό είναι το μήκος του τριχοειδή που θα χρησιμοποιήσουμε καθώς και ο σχεδιασμός του evaporator

2 Σημαντικές έννοιες SUPERHEAT-SUBCOOLING

Superheat είναι η ‘θέρμανση’ του αεριού μετά την εξάτμιση του. Δηλαδή 1*C παραπάνω από το βαθμό κορεσμού του αεριού είναι ένας βαθμός superheat.
Πολύ superheat στην είσοδο του συμπιεστή σημαίνει ότι ο εξατμιστης δεν έχει καλυφθεί πλήρως από φρεον . Πολύ μικρή διάφορα σημαίνει ότι ο Εξατμιστής (και όλη η επιστροφή) είναι πλημμυρισμένος και το φρέον μπαίνει σε υγρή μορφή στον κομπρεσσορα προκαλώντας σημαντική φθορά στα πιστόνια του (πράγμα που σημαίνει μείωση της διάρκειας ζωής του συμπιεστή και πτώση των επιδόσεων)
(Μια καλη διαφορα ειναι 10-15*C (said by esdee ) )


Subcooling είναι η ψύξη του υγρού μετά την υγροποίηση του .Ένας βαθμός κάτω από τον βαθμό κορεσμού είναι ένας βαθμός subcooling .Το subcooling είναι κάτι το επιβλαβές για το σύστημα μας αφού το υγρό επιστρέφει πίσω στο condenser μειώνοντας την ικανότητα να διώξει-απορρίψει θερμότητα.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ


Αρχίζουμε

ΣΩΛΗΝΟΚΟΦΤΗΣ..
Πολύ απλός στη χρήση του ,απλά δεν τον σφίγγουμε πολύ ,κόβουμε τους σωλήνες χαλαρά να μην μεταβάλλουμε τη διατομή τους
Τιμή: Οι τιμές τους ξεκινούν από 3-4 €



MAPP GAS
για τις κολλήσεις . Βέβαια αν υπάρχει και οξυγονοκόλληση ακόμα καλύτερα…
Απλά προσέχουμε να βαράμε πάντα υπό γωνία ,ζεσταίνουμε τη βέργα ,τη βουτάμε μέσα στο βράκα και ο χαλκός να λιώνει ομοιόμορφα ,αλλιώς θα έχετε διαρροές.
Καλές ,μιλάω εκ πείρας είναι οι κολλήσεις harris είναι αρκετά καλές ,λιώνουν πιο ομοιόμορφα από τις υπόλοιπες (και δεν έχω κάποιο λόγο να κάνω διαφημίση)
ΤΙΜΕΣ (turbotorch 30€ και οι μπουκαλες παιζουν 8-11 € (ΣΟΛΔΑΤΟΣ)





Εδώ είναι πως κολλάει κάποιος ένα evaporator του baker

http://www.xtremeresources.com/forums/showthread.php?t=23274
και
από εδώ μπορείτε να κατεβάσετε ένα βίντεο σχετικά με το πώς γίνονται οι κολλήσεις
προσοχή είναι γύρω στα 50mb
http://www.teampuss.com/runmc/Brazing101.avi

ΜΑΝΟΜΕΤΡΑ

Υπάρχουν μανόμετρα διάφορων ποιοτήτων, το καταλαβαίνεις όταν κανείς το γέμισμα .
Επειδή τα εργαλεία είναι όπως και να το κάνουμε…επένδυση , προτίμησα τα robinair ,είναι μεν λίγο πιο ακριβά από τα αλλά αξίζει τον κόπο. (γύρω στα 50€ και από 1,5 € το κάθε σωληνάκι )



Υπάρχουν βέβαια και τα πιο φτηνά ,ένα απλό μανόμετρο με 2 σωληνάκια στα 10€ (από ΕΨΕΜ)
ειναι αυτα δεξια στη φωτογραφια


ΕΚΧΥΛΩΤΕΣ
Ένα παρα πολύ χρησιμο εργαλειο,με αυτό μπορουμε να βαλουμε τους σωληνες τον έναν μεσα στον άλλο και να γινει πιο ευκολη η κολληση τους

ΤΙΜΕΣ: Οι τιμες ξεκινουν από 15€ (Σολδατος και ΕΨΕΜ)



Κολλα σπειρωματων
Από οσες χρησιμοποιησει η παρακατω είναι η καλυτερη γιατι δεν κολλαει (εχει υφη σαν τη caramique και απλα κλεινει τρυπες)
Τιμη 2 € (ΕΨΕΜ)



ΑΛΛΑ (όχι απαραιτητα)

ΚΟΥΡΜΠΑΔΟΡΟΣ
Για να μπορουμε να κανουμε καμπυλες σε σωληνες


Spray διαφορα
Το easy clean είναι για να καθαρίζουμε γενικα εξωτερικα το συστημα μας και το easy find είναι αφρος για διαρροες
ΤΙΜΕΣ: Απο 8 ευρω το καθενα (Σολδάτος)



Πως χρησιμοποιουμε τα εργαλεια
http://www.vr-zone.com.sg/index.cgi?i=713&s=1


ΑΝΤΛΙΑ ΚΕΝΟΥ


ΑΝΤΛΙΑ ΚΕΝΟΥ

Παίρνουμε έναν απλό συμπιεστή και του βάζουμε βαλβιδακια πληρώσεως και στην αναρρόφηση και στην συμπίεση (αυτές που είναι μαζί η μια με την άλλη)το άλλο σωληνάκι αναρρόφησης το κλείνουμε τελείως .δε μας χρειάζεται.

Σημείωση
Είπα βάζουμε και στις 2 βαλβιδακια πληρώσεως ,για να μπορούμε να μεταφέρουμε την αντλία χωρίς να μας χύνονται λαδιά






ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΕΞΑΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΜΑ



ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΕΞΑΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΜΑ

Κατ αρχάς , όπως είπα πιο πάνω χρειαζόμαστε μια αντλία κενού, αλλά και ένας απλός κομπρέσσορας μπορεί να παίξει το ρόλο της αντλίας κενού.

1)Ενώνουμε το μπλε σωληνάκι του μανόμετρου στη χαμηλή πλευρά (δλδ τη βαλβίδα που έχει πάνω του ο κομπρέσσορας και το κίτρινο σωληνάκι και το κίτρινο στη συμπίεση της αντλίας κενού .Ανοίγουμε τη μπλε στρόφιγγα του μανόμετρου (η κόκκινη εννοείται ότι είναι κλειστή και βάζουμε μπρος την αντλία
Ο χρόνος εξαέρωσης ποικίλει ανάλογα με την αντλία κενού.

Παρατηρήσεις
Για αντλία κενού χρησιμοποιώ έναν κομπρέσσορα 1/5 hp ο οποίος μπορεί να κάνει ένα απλό κενό γύρω στα 15 λεπτά
Αλλά ένα καλό κενό δίνει πολύ καλύτερες θερμοκρασίες

Πως επιτυγχάνεται αυτό?
Α)Κάνουμε ένα κενό γύρω στη μια ώρα.
Β) Γεμίζουμε το σύστημα με φρεον ,το αφήνουμε να δουλέψει

Είναι το γνωστό triple evac όπως το λένε τα μέλη στο xtremesystems

Επαναλαμβάνουμε τα βήματα α και β άλλες 2 φορές .Έχω παρατηρήσει καλύτερες θερμοκρασίες με αυτόν τον τρόπο έως και 4 βαθμούς !


2)Αφού γίνει το κενό με τον τρόπο που είπα πιο πάνω κλείνουμε τη μπλε στροφιγγα,αποσυνδεουμε το κίτρινο σωληνάκι και το συνδέουμε στη μπουκάλα μας.
Αν το φρεον είναι r4χχ (δλδ r402,r404,r409,r410 κ.ο.κ. )τότε η μπουκάλα πρέπει να είναι γυρισμένη ανάποδα για να πηγαίνει σε υγρή μορφή το φρεον.

3)Βάζουμε γύρω στα 30psi φρέον και περιμένουμε ένα διλεπτο

4)Ανάβουμε τον συμπιεστή του συστήματος μας και βλέπουμε την πίεση να πέφτει, μόλις δούμε ότι η μπλε βελόνα δεν πέφτει άλλο αρχίζουμε και ρίχνουμε φρεον
Πως?
Με στιγμιαίο άνοιξε-κλείσε της στρόφιγγας, έτσι ώστε το άφρον να πηγαίνει ΜΟΝΟ σε υγρή μορφή ,χωρίς φυσαλίδες .Βάζουμε φρεον μέσα και κάθε φορά περιμένουμε να έρθει σε ισορροπία δλδ να μην πέφτει άλλο η χαμηλή

4)Θα δούμε ότι το condenser αρχίζει και ζεσταίνεται. Τότε ανάβουμε και τον ανεμιστήρα και συνεχίζουμε το άνοιξε κλείσε της στρόφιγγας μέχρι να δούμε καλές θερμοκρασίες και πάγο στην αναρρόφηση 5 εκατοστά περίπου πριν τον συμπιεστή

Το τελικό tuning γίνεται πάνω στον επεξεργαστή μας .

Aαλλά προσοχή
Το πολύ φρεον βλάπτει το σύστημα γιατι όσο πιο πολύ βάλουμε τόσο πιο πολλά λαδιά θα κυκλοφορούν στο σύστημα μας και θα δημιουργήσουν στο πέρασμα του χρόνου κάτι σαν μόνωση στο evaporator

Oσο για το κοκκινο σωληνάκι δεν μας ειναι και τοσο απαρατητο να κοιταμε την υψηλη,αλλωστε αυτο μπορουμε να το καταλάβουμε και εμπειρικά (οσο πιο ζεστό είναι τόσο μεγαλύτερη ειναι η πίεση ) απλα χρησιμευει στο να μας επιστρεφει το επιπλέον φρεον του συστήματος πίσω στη μπουκάλα.

============================================
Απο ΕΔΩ μπορείτε να κατεβάσετε ενα βιντεάκι σχετικά με τη δυνδεσμολογια που ακολουθούμε κατα τη διαδικασία της εξαέρωσης.

Και απο ΕΔΩ ο τρόπος με τον οποίο γεμίζουμε το σύστημά μας με φρέον.



DIRECT DIE Vs CHILLER

DIRECT DIE Vs CHILLER

DIRECT DIE


Πλεονεκτήματα
1) Ο,τι καλύτερο υπάρχει για να λειτουργεί καθημερινά το μηχάνημα μας στην τσίτα (τονίζω το καθημερινά γιατί αν είναι να βγει 1 bench τότε οι επιλογές είναι πολλές…dry ice, cascade, LN2 )
2) Σε σχέση με το chiller χρειάζεται λιγότερα υλικά (πχ δεν χρειάζεται σωλήνες αντλίες κτλ)
3) Καταλαμβάνει λιγότερο χώρο από το chiller

Μειονεκτήματα
1) Θέλει πολύ καλό tuning
2) Αναπτύσσει χαμηλότερες θερμοκρασίες και γι αυτό θέλει καλή μόνωση
3) Πρέπει να λειτουργεί συνέχεια σε αντίθεση με το chiller που μπορεί να λειτουργεί με χρονοδιακόπτη η και θερμοστάτη (δλδ μια να λειτουργεί μια όχι)


CHILLER



Πλεονεκτήματα
1)Ευκολότερη μόνωση
2)Ρυθμίζεται πιο εύκολα…η μάλλον δεν χρειάζεται την ίδια προσοχή στο tuning
3)Μπορεί να παίξει και με θερμοστάτη πχ. Ορίζουμε να ξεκινάει ο συμπιεστής όταν η θερμοκρασία του παραφλού πάει πάνω από τους -10*C
4)Μπορεί να πάρει πολλά μπλοκ αφού χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το w/c

Μειονεκτήματα

1)Δεν έχει τις επιδόσεις ενός direct die συστήματος
2)Έχει πολλές φορές μεγαλύτερο κόστος αφού απαιτεί ύπαρξη συστήματος watercooling


ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ


‘O,τι κι αν κάνουμε ,ας το κάνουμε με ασφάλεια.

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ
Όταν συνδέουμε τα καλώδια για το ρεύμα πρέπει να τα βάλουμε στο σωστό σημείο pix
Άμα μπορούμε κιόλας ,τα κολλάμε μα καλάι και δεν ξεχνάμε ποτέ να βάζουμε το πλαστικό καπάκι στο πίσω μέρος του κομπρέσσορα.

ΚΟΛΛΗΣΕΙΣ
ΠΑΝΤΑ φοράμε προστατευτικά γυαλιά ,γάντια ,και το σώμα μας να είναι πάντα καλυμμένο .
Καλού κακού ας υπάρχει και ένας πυροσβεστήρας κοντά μας.

τα απολύτως απαραίτητα προστατευτικά γυαλιά


ΑΔΕΙΑΣΜΑ- ΓΕΜΙΣΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ισχύουν ο,τι είπαμε και πιο πάνω (Και πυροσβεστήρας καλό είναι να υπάρχει αν δουλεύουμε με r290 και Αιθυλένιο .Με ομάδα 4χχ ,5χχχ, r22,r134 δεν υπάρχει πρόβλημα )
Εάν πεταχτεί φρεον στα μάτια μας υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας οράσεως. Ομοίως και όταν έρχεται σε επαφή με το χέρι μας υπάρχει κίνδυνος κρυοπαγήματος.
Αρκεί να σας πω ότι αν ανοίξεις τη βαλβίδα μιας μπουκάλας που περιέχει φρεον πετάγεται σε ακτίνα 4 μέτρων.

Επίσης όταν αδειάζουμε ένα σύστημα που περιέχει φρέον πρέπει να είμαστε σε χώρο με καλό εξαερισμό. (Αν και οι έρευνες ως τώρα δεν μας έχουν δείξει ότι το φρέον προκαλεί βλάβες στην υγεία μας)

Και τέλος ΠΟΤΕ δεν κάνουμε κολλήσεις σε ένα σύστημα που περιέχει μέσα φρεον. Η στατική πίεση ενός συστήματος είναι 3-4 φορές μεγαλύτερη από αυτή στα λάστιχα των αυτοκινήτων



ΤΡΙΧΟΕΙΔΗΣ!


Ο τριχοειδης παιζει εναν πολυ σημαντικο ρολο στην αποδοση του συστηματος

Συμφωνα με τον Gary Lloyd παντα...phase change pioneer ο τυπος

Για r404/r507
ΚΑΙ ΤΡΙΧΟΕΙΔΗ 0,028" δλδ 0,70χιλιοστα

Σημειο αναφορας ειναι τα 150watts

> Για καθε αυξηση 15 watt , μειώνουμε το μηκος του κατα 30 εκατοστα

>Για καθε μειωση 15 watt , αυξάνουμε το μήκος κατα 30 εκατοστα

Για να βρειτε τα αντιστοιχα νουμερα σε τριχοειδη 0,026 τα πολλαπλασιαζουμε (τα μηκη,οχι τα watt) με 0,7


Επειδη χρησιμοποιούμε συνηθως 0,031 δλδ ΟΤΑΝ ΠΑΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΡΙΧΟΕΙΔΗ ΛΕΤΕ Χ ΜΕΤΡΑ 0,78 χιλ τα νουμερα αυτα τα πολλαπλασιαζετε με 1,6 για να βρειτε τα αντίστοιχα μήκη

απο εδω το πρωτοτυπο
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=29694

Επίσης
αλλαζοντας κομπρέσσορα δεν χρειάζεται να αλλάξουμε και μήκος τριχοειδή

Επίσης ισχύουν τα παρακάτω για τριχοειδή 0,028"


Code:
Tube Length (m) Mass Flow (kg/s) Cooling capacity (watts) 
1.5 0.001447438 156.3 146.6
1.75 0.001343377 145.1 137.6
2 0.001259301 136.0 130.2
2.25 0.00118952 128.5 124.1
2.5 0.001130382 122.1 118.8
2.75 0.001079422 116.6 114.2
3 0.001034907 111.8 110.2
3.25 0.000995581 107.5 106.6
3.5 0.000960504 103.7 103.4
3.75 0.00092896 100.3 100.5
4 0.000900391 97.2 97.9
4.25 0.000874355 94.4 95.5
4.5 0.000850498 91.9 93.2
4.75 0.000828531 89.5 91.2
5 0.000808215 87.3 89.3








1)Σολδάτος www.soldatos.gr
Mιλιαρακη 17- Κατω Πατησια (μπορειτε να πατε με ΗΣΑΠ)
Σπαρτακου 6 -Καλλιθέα

Μέτριο μαγαζί,αργουν καπως να σε εξυπηρετησουν ομως και οι τιμες ειναι καπως πιο τσιμπημενες απο την ΕΨΕΜ

2)ΕΨΕΜ
Πειραιως και Πετρου Ραλλη (επι της Πειραιως)
Μπορειτε να πατε εκει με λεοφορειο Β18-Γ18,811,049, τρολλει 21...
σταση Κολυμβητηριο

+Καλο μαγαζι, αψογη εξυπηρέτηση,καλές τιμές
+Το φρέον ειναι το φτηνότερο

-βαλβιδάκια πληρώσεως μην ψωνίζετε απο εκει...χαλανε πολύ ευκολα,δεν ειναι σαν του Σολδάτου και της Frigoklima

3)FRIGOKLIMA http://www.frigoklima.gr/
ΛΕΝΟΡΜΑΝ 64 ΑΘΗΝΑ

+Αξιζει να ψωνίσετε απο εκει γιατί οι υπαλληλοι είναι ευγενικότατοι μεν
+Eχει r402 !!! (20 ευρω /κιλο )
+Εχει μικρα κοντεσερεκια με υποδοχη για 12αρη ανεμιστηρα

- Αργουν πολυ μα παρα πολύ να σε εξυπηρετησουν (ο μόνος λογος που σταματησα να ψωνίζω απο εκει)

Για εύκαμπτους πηγαινετε στη ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΤΣΗ
Εχει μαγαζια με πολύ ποιοτικούς ευκαμπτους ΜΕ ΤΕΦΛΟΝ και ρακορ της επιλογης σας

Επιπλέον σας τα φτιάχνουν ΕΠΙΤΟΠΟΥ !



ΘΕΩΡΙΑ

Μια καλη αρχη
http://www.refrigerationbasics.com/1024x768/rb1.htm

=====================================
Ένα e-book πολύ καλα δομημενο που περιεχει τα παντα
http://www.swep.net/fileview.php?file=1049203900


DIRECT DIE

Από τα αγαπημενα μου ,το εκανε ο epsilon, πιο αναλυτικα δε γινεται…
http://www.ministry-oc.net/forums/viewtopic.php?t=161
=====================================

Εδώ αξιζει να δειτε το U που κανει ο τυπος με χαλκοσωληνα καως και τη χρησιμότητα του
http://www.teampuss.com/forums/viewtopic.php?t=264
=====================================

Ένα άλλο direct die με καλο μοτερ .Παρατηρηστε ποσο καθαρη δουλεια εχει κανει και τον τροπο που κολλαει τα evaps
http://www.teampuss.com/forums/viewtopic.php?t=790
=====================================

Ένα συστημα και αυτό πολύ αναλυτικο
http://www.vr-zone.com/?i=714&s=1

=====================================
Ενα πρόσφοτο σύστημα by skinny13 (με accumulator)
http://octech.gr/forum/viewtopic.php?t=282

=====================================
Ενα σύστημα με dual evaporator
http://www.vr-zone.com/?i=1227&s=1

=====================================
Φτιάχνοντας ενα enclosure για το evaporator
http://www.vr-zone.com.sg/?i=1627&s=1




CHILLERS

Σας περισσευει κανενα ψυγειακι? (δεν το προτεινω)
http://www.vr-zone.com.sg/index.cgi?i=754&s=1
=====================================

Εδώ είναι ενας τυπος που χωρεσε ένα chiller μεσα στο case του
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=72011

ΔΙΑΦΟΡΑ

Φορουμ για ψυκτικους (του Gary Lloyd)
http://techmethod.com/forums/
=====================================

Οι τρυπες σε μητρικες
http://forums.procooling.com/vbb/showthread.php?t=8412
=====================================

και άλλες τρυπες και διαστασεις
http://www.vr-zone.com/?i=1356&s=1

ΜΟΝΩΣΗ

Πολύ καλη ,αν και είναι για DΙ/LN2
http://www.teampuss.com/forums/viewtopic.php?t=911
=====================================

To απολυτο αρθρο την μόνωσης (Αφορα τα υλικα, μονωση σε cpu-vga-mobo)
http://www.vr-zone.com/?i=230&s=1

ΦΡΕΟΝ

Επιγραμματικα τα ειδη των αεριων
http://www.fuzzymuzzle.com/Car/refridgerants.htm
======================================

Και αναλυτικοτερα
http://www.icecoldcomputing.com/library/reflib/Refrig_Data_Sum.pdf
και
http://www.airliquide.com/en/business/products/gases/gasdata/index.asp
======================================

Πληροφοριες και σχολια για το φρεον που χρησιμοποιειται πιο συχνα
http://www.teampuss.com/forums/viewtopic.php?t=415
======================================

Διαφορες των 402-404-507…
http://www.teampuss.com/forums/viewtopic.php?t=908
======================================

Isceon 89
Ειναι ο,τι καλύτερο μπορείτε να χρησιμοποιήστε σε ένα μονοβάθμιο
δεν είναι παρά ενα μίγμα των R125, R218 και R290
αλλά το αέριο αυτό εχει πιέσεις και χρησιμοποιείται και σε συνδιασμό με το r402 (hp80)

DUPONT

Συζήτηση στο XS που αφορά το συγκεκριμένο αέριο