Τετάρτη 27 Ιουνίου 2007

ΟΔΗΓΟΣ ΥΔΡΟΨΥΞΗΣ.

ΟΔΗΓΟΣ ΥΔΡΟΨΥΞΗΣ.

Τι χρειαζομαστε.

1. Block
To block αντικαθιστα την ψυκτρα αερος που υπαρχει σε ολους τους υπολογιστες για την ψυξη του επεξεργαστη.
Block υπαρχουν πολλα στο εμποριο καθως και ερασιτεχνικες κατασκευες.
Αν το δει κανεις αδαης, θα φανταστει οτι ειναι απλα ενα χαλκινο κουτι με μια εισοδο και μια εξοδο για να περναει απο μεσα το νερο.
Ομως δεν ειναι ετσι ακριβως.Πολλα πραγματα παιζουν ρολο στην κατασκευη του, γιαυτο και δεν εχουν ολα τα block την ιδια αποδοση, καθως και διαφορες ιδιαιτεροτητες.
Ο εσωτερικος σχεδιασμος του ειναι πολυ βασικος γιατι απο αυτον εξαρταται ο χρονος και η ποσοτητα του νερου που θα περναει απο μεσα, οπως και το παχος των τοιχωματων του block.
Αλλα block αρεσκονται σε γρηγορη ροη νερου, πραγμα που σημαινει οτι αγαπανε τις γρηγορες αντλιες και ορισμενα αλλα, αγαπανε το αντιθετο για να αποδοσουν τα μεγιστα.
Κατα κανονα το υλικο κατασκευης του ειναι ο χαλκος.
Τα 2 καλυτερα block στον κοσμο ειναι του Gathar (Αυστραλια) και του Eleven - 11 (Ελλαδα).
Στις περισοτερες περιπτωσεις, η στηριξη του μπλοκ απαιτει το βγαλσιμο της μητρικης απο το κουτι, ωστε να περασουμε τις 4 βιδες στηριξης του.
Ωστοσο υπαρχουν και καποια μπλοκ στο εμποριο που δεν απαιτουν κατι τετοιο μιας και το μπλοκ στηριζεται με κλιπς εκει που στηριζοταν και η ψυκτρα αερος.

2.Αντλια
Η χρησιμοτητα της αντλιας σε ενα συστημα υδροψυξης υπολογιστη ειναι να κινει το νερο απο το σημειο που αποκτα την υψηλοτερη θερμοκρασια (block), στο σημειο οπου θα εχουμε φροντισει να το κρυωσουμε (ψυγειο).
Οι συνηθεις επιλογες αντλιων ειναι Hydor L20 - L30 και Εheim 1048 - 1250 τις οποιες μπορουμε να βρουμε σε pet shops αλλα και σε sites που εχουν αξεσουαρ υδροψυξης υπολογιστων.
Φυσικα διαφερουν σε τιμη, σε επιδοσεις (Λιτρα ανα ωρα) και σε ποιοτητα κατασκευης, γιαυτο και η επιλογη μας γινεται αναλογα τι ζηταμε απο το συστημα μας.
Σε περιπτωση που θελουμε να ψυξουμε μονο τον επεξεργαστη τα πραγματα ειναι πιο απλα απο το να ζητησουμε το συστημα να μπορει να ψυξει ικανοποιητικα και καρτα γραφικων καθως και chipset.
Επισεις αναλογα και το τι μεγεθος ψυγειο θα χρησιμοποιησουμε παιζει ρολο στην επιλογη της αντλιας.

3.Ψυγειο
Η δουλεια που κανει το ψυγειο στο συστημα μας, ειναι να κρυωνει το νερο (με την βοηθεια ανεμιστηρων) αφου εχει αποκτησει μια θερμοκρασια Α καθως ερχεται απο τον ζεστο επεξεργαστη (με την βοηθεια της αντλιας).
Το υλικο κατασκευης του ψυγειου επιδιωκουμε να ειναι απο χαλκο με εξαιρεση τα fins (κυψελες) που περναει αναμεσα ο αερας τα οποια μπορουν να ειναι και αλουμινενια.
Αυτο το θελουμε, γιατι σε περιπτωση που το υλικο που διερχεται το νερο ειναι πχ. απο αλουμινιο, υπαρχει ο κινδυνος διαβρωσης λογο των διαφορετικων και μη συμβατων μεταλων.
Στα fins δεν εχουμε προβλημα με το υλικο γιατι δεν ερχονται σε επαφή με το νερό.
Επισεις χρειαζεται προσοχη στους σωληνες - ρακορ της εισοδου - εξοδου του νερου, οι οποιοι πρεπει να ειναι αναλογης διαμετρου με του block.
Αν δεν ειναι, θα πρεπει να γινει μετατροπη.
Συνηθισμενη επιλογη ειναι το ψυγειο απο καλοριφερ αυτοκινητου (Ford Transit 87') αλλα οποιοδηποτε ψυγειο που πληρει τις παραπανω προυποθεσεις μπορει να κανει την δουλεια μας.
Υπαρχουν επισεις και στο εμποριο ψυγεια που προοριζονται για την κατασκευη υδροψυξης υπολογιστων.

4.Σωληνες.
Τους χρειαζομαστε για να οδηγησουμε το νερο απο το block στο ψυγειο και το αντιθετο.
Υπαρχουν ακριβοι που τους χρησιμοποιουνε σε ιατρικες εφαρμογες (σιλικονης - Tygon) και φτηνοι πλαστικοι που τους χρησιμοποιουνε σε ενυδρεια.
Αναλογα το βαλαντιο μας επιλεγουμε, αρκει να ειναι ευλυγιστοι και να μην ξεραινονται με τον καιρο.
Σε petshop μπορουμε να βρουμε JBL και Eheim σωληνες αρκετα φτηνους με τους οποιους μπορουμε να κανουμε την δουλεια μας μια χαρα.
Φυσικα μπορουμε να επιλεξουμε σωληνες και απο ιστοσελιδες που ειδικευονται στην υδροψυξη υπολογιστων.
Η εσωτερικη διαμετρος του σωληνα πρεπει να ειναι αναλογη με αυτη του block ωστε να μην επηρεαζεται η ροη του υγρου.

5.Σφιγκτηρες
Μεταλικοι η πλαστικοι για ασφαλισουμε τους σωληνες για την αποφυγη διαροων.

6.Tank (δοχειο διαστολης)
Μεχρι τωρα εχουμε φτιαξει ενα κλειστο κυκλωμα υδροψυξης.
Το μονο μας προβλημα σε αυτη την περιπτωση ειναι να βαλουμε το υγρο στο συστημα και να αφαιρεσουμε τον αερα απο μεσα.
Αυτο γιατι η ροη του υγρου θα ειναι απο δυσκολη ως αδυνατη, καθως και στην μη ικανοποιητικη αποδοση του συστηματος και στην δημιουργια θορυβου.
Επισεις θα πρεπει να μπορουμε αργοτερα να κανουμε ευκολα εξαερωση χωρις να χρειαστει να αποσυνδεσουμε το ολο συστημα απο τον υπολογιστη, για ευκολια δικια μας φυσικα.
Εδω ερχεται ο ρολος του Tank.
Με την παρεμβολη του Tank στο συστημα μας, η εγκατασταση και η εξαερωση του συστηματος μας, γινεται παιχνιδακι.
Και εδω υπαρχουν ετοιμα στο εμποριο αλλα και πολυ ωραιες ιδιοκατασκευες.

7.Shroud
Αν και δεν ειναι απαραιτητο, σε περιπτωση που υπαρχει βελτιωνει την ροη του αερα απο τους ανεμιστηρες πανω στις κυψελες του ψυγειου.
Οταν δεν υπαρχει, οι ανεμιστηρες εφαπτονται πανω στις κυψελες με αποτελεσμα να περιοριζεται το ευρος του αερα.
Με το shroud, μπορουμε να δημιουργησουμε μια αποσταση απο τις κυψελες οπου θα ριχνουν αερα οι ανεμιστηρες και μιας και το shroud δεν θα αφηνει το αερα να ξεφευγει εκτος της επιφανειας του ψυγειου, εκμεταλευομαστε 100% την δυναμη των ανεμιστηρων στην επιφανεια του ψυγειου, με αποτελεσμα την οσο δυνατον καλυτερη ψυξη των κυψελων και κατ'επεκταση του νερου και την αποδοση του ολου συστηματος.
Μπορουμε να το κατασκευασουμε απο φυλλο αλουμινιου, απο πολυεστερικη ρητινη, η οτι αλλο υλικο πιστευουμε οτι μπορει να μας κανει αυτο που θελουμε.

8.Υγρο
Το τι υγρο θα αποφασισουμε να γεμισουμε το συστημα μας ειναι κι αυτο κατι που πρεπει να αναφερθει.
Νερο απο την βρυση αν και εχει πολυ καλη αποδοση, το αποκλειουμε γιατι περιεχει αλατα και μικροοργανισμους τα οποια δεν θελουμε να υπαρχουν στο συστημα μας.
Μια συμβουλή για το νερό βρύσης είναι να προσθέσουμε betadin το οποίο σκοτώνει τους μικροοργανισμούς, αλλά δεν είναι για μακροχρόνια χρύση.
Ανοδιομενο νερο επισεις δεν το θελουμε λογο του οτι επειδη δεν περιεχει ιοντα, με το καιρο παιρνει τα ιοντα απο την επιφανεια του χαλκου με αποτελεσμα να τον φθειρει σιγα σιγα.
Αυτο που προτεινεται ειναι αφαλατομενο νερο.
Μια μικρη προσθηκη παραφλου (10%) συνισταται.
Υπαρχουν και ετοιμα υγρα στο εμποριο με προσθηκη χημικων, ακριβως για αυτη την χρηση.
Πως θα στησουμε την υδροψυξη μας και τι πρεπει να προσεξουμε.
Εχουμε καταληξει και αγορασει οτι μας χρειαζεται και ειμαστε ετοιμοι να τα συναρμολογησουμε και να τα βαλουμε στο συστημα μας.
Αντιθετα απο οτι φοβουνται μερικοι, ενα υδροψυκτο συστημα ειναι πολυ ασφαλες αρκει να γινουν τα πραγματα σωστα απο την αρχη.