Σάββατο 30 Ιουνίου 2007

Νέος υπερυπολογιστής από την IBM

Η νέα έκδοση του υπερυπολογιστή Blue Gene, ο Blue Gene/P, που ετοιμάζει η IBM, θα μπορεί να εκτελέσει περισσότερες από 3 τετράκις εκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο ή αλλιώς θα έχει επεξεργαστική ισχύ 3 Petaflops, ενώ είναι σχεδιασμένος ώστε υπό πραγματικές συνθήκες και συνεχή λειτουργία να προσφέρει επεξεργαστική ισχύ πάνω από 1 Petaflop. Τον προηγούμενο Νοέμβριο, ο Blue Gene/L ήταν ο ισχυρότερος υπολογιστής παγκοσμίως με ισχύ 280 Teraflops σε συνεχή λειτουργία.

Η ανάπτυξη του Blue Gene/P θα βοηθήσει την IBM να βελτιώσει τη θέση της στον κατάλογο των κορυφαίων 500 Υπερυπολογιστών Παγκοσμίως, που θα παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα στο ετήσιο Συνέδριο Υπερυπολογιστών στη Δρέσδη της Γερμανίας. Στον προηγούμενο αντίστοιχο κατάλογο περιλαμβάνονταν συνολικά 93 υπολογιστές της IBM, οι τέσσερις από τους οποίους ήταν μέσα στην πρώτη δεκάδα.

Όπως η πλειονότητα των υπερυπολογιστών, ο Blue Gene/P αποτελείται από racks που ενώνονται μεταξύ τους σε clusters, ώστε να αναλάβουν βαριές υπολογιστικές εφαρμογές, όπως η μοντελοποίηση των μετεωρολογικών συνθηκών παγκοσμίως. Τα chips μέσα στον Blue Gene/P αποτελούνται από τέσσερις πυρήνες PowerPC 450 με συχνότητα λειτουργίας 8,5GHz ο καθένας. Συνολικά 32 τέτοια chip μπορούν να τοποθετηθούν σε μια πλακέτα 60x60 εκατοστών, αποδίδοντας έτσι επεξεργαστική ισχύ της τάξης των 435 δισεκατομμυρίων πράξεων το δευτερόλεπτο. Σε ένα rack μπορούν να τοποθετηθούν 32 τέτοιες κάρτες.

Για να επιτύχει την επεξεργαστική ισχύ του 1 Petaflop, o Blue Gene/P χρησιμοποιεί συνολικά 294.912 επεξεργαστές και θα καταλαμβάνει 72 racks. Αντίστοιχα, για την ισχύ των 3 Petaflops απαιτείται ένα cluster των 216 racks με 884.736 επεξεργαστές. Τα chip και τα υπόλοιπα υποσυστήματα επικοινωνούν μεταξύ τους με δίκτυο οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας.

Ο πρώτος Blue Gene/P θα εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στο έτος και θα ανήκει στο Τμήμα Ενέργειας του Argonne National Laboratory, ενώ και η Max Planck Society και το ερευνητικό κέντρο Julich θα ξεκινήσουν την εγκατάσταση ενός Blue Gene/P στα τέλη του έτους.